Denník N

Punč, klobásy a Andrej Danko, SNS chystá kampaň na vianočných trhoch

Bilbórdy už nestačia. Strana Andreja Danka skúša robiť kampane medzi ľuďmi.
Bilbórdy už nestačia. Strana Andreja Danka skúša robiť kampane medzi ľuďmi.

Na jar to boli jarmoky, v lete kúpaliská, v zime vianočné trhy. SNS využíva každú príležitosť, kde môže byť na očiach.

Ak v decembri zavítate na vianočné trhy, okrem horúceho punču vám môže v ruke skončiť aj predvolebný leták SNS. Mimoparlamentná strana by na nich chcela mať svoje stánky, cez ktoré sa bude pripomínať voličom.

„Radi by sme boli na vianočných trhoch naprieč celým Slovenskom. V súčasnosti zisťujeme, kde všade sa takéto akcie budú konať a ako sa ne prihlásiť,“ hovorí podpredseda strany Vladimír Chovan.

SNS vychádza z jednoduchého predpokladu. Bilbordy a televízne šoty má dnes každý a bežný človek ich registruje len jedným okom. Preto sa spolieha na kontaktnú kampaň.

„My ako strana máme výhodu, že máme členskú základňu takmer v každom okrese. Vďaka tomu sa môžeme oprieť o mnoho dobrovoľníkov,“ rozpráva Chovan.

SNS by rada mala stánok na každom významnejšom vianočnom trhu, vrátane toho bratislavského. Foto - TASR
SNS by rada mala stánok na každom významnejšom vianočnom trhu, vrátane toho bratislavského. Foto – TASR

Pragmatická strana

SNS sa v posledných rokoch snaží ukazovať, že od dôb Jána Slotu prešla istou evolúciou. V téme utečencov nebola radikálnejšia ako iné strany, smerom k Maďarom sa vyjadruje už len akoby mimochodom.

„Ľudia nechcú stranu, ktorá bude xenofóbna či rasistická. Musí to byť strana, ktorá má moderný a pragmatický pohľad na vec,“ vysvetlil predseda Andrej Danko v rozhovore pre server Aktuálne.sk.

Keď napríklad europoslanec z SMK Pál Csáky v októbri vyhlásil, že by maďarská menšina mala dostať väčšiu voľnosť v školstve a kultúre, SNS reagovala len miernym pokarhaním. „Slušný, konštruktívny politik by o takejto veci prednostne rokoval s partnermi vo svojej krajine,“ odkázala Csákymu na svojich stránkach.

Namiesto toho skúša SNS otáčať národné témy menej násilným spôsobom. Napríklad jej podpredseda Chovan, niekdajší exminister pôdohospodárstva v prvej Ficovej vláde, rád hovorí o miznutí slovenských produktov z trhu.

„Podiel slovenských potravín v obchodoch klesol na menej než päťdesiat percent. Nie sme zďaleka na úrovni šesťdesiatich percent, ako sa nám snaží tvrdiť vláda,“ hovoril nedávno na jednej zo straníckych konferencií.

Tému slovenských potravín chce SNS spojiť aj s chystanými akciami na vianočných trhoch. „V našich stánkoch budeme ponúkať klobásy a párky od slovenských farmárov. Ľudia tak môžu vidieť rozdiel oproti údeninám zo supermarketov,“ hovorí Chovan.

Tieto ochutnávky zároveň strane pomôžu, aby jej kampaň nepôsobila v predvianočnej atmosfére príliš rušivo. „K vianočným trhom ochutnávky jedál patria. Nemyslím, že niekoho bude naša prítomnosť dráždiť,“ poznamenáva Chovan.

SNS pracuje sa snaží byť na očiach po celom Slovensku, na apríli mala svoj stánok napríklad na jarmoku vo Vrbovom. Foto - SNS
SNS sa snaží byť na očiach po celom Slovensku, v apríli mala svoj stánok napríklad na jarmoku vo Vrbovom. Foto – SNS

Zásobovanie stánkov si zobral na starosť sám Chovan, ktorý je okrem iného šéfom veľkej poľnohospodárskej firmy Agropartner z Plaveckého Podhradia. Veľké výdavky vraj nehrozia.

„Potraviny sa na stánkoch ponúkajú po kúskoch, takže na deň vám stačí nejakých desať až pätnásť kíl mäsa,“ vysvetľuje.

Klobásy miesto gulášu

SNS, ktorá sa v prieskumoch drží nad piatimi percentami, na svojom návrate intenzívne pracuje už niekoľko mesiacov. Využíva svoju členskú základňu, ktorá už presiahla šesťtisíc ľudí.

„Naši členovia chodievajú do domovov dôchodcov, robíme akcie v kultúrnych domoch a podobne,“ vypočítava Chovan.

Počas prázdnin zase SNS prišla s nápadom na "letné hliadky", ktoré navštevovali veľké kúpaliská. Foto - SNS
Počas prázdnin SNS prišla s nápadom na „letné hliadky“, ktoré navštevovali veľké kúpaliská. Foto – SNS

Oslovovať sa snaží aj mladšie ročníky. V lete napríklad jej členovia navštevovali kúpaliská, kde návštevníkom rozdávali propagačné predmety.

Na jeseň sa zase SNS skúšala zapojiť do protestov proti zákazke na prevádzkovanie parkovania v Petržalke.

„Klasické predvolebné mítingy nefungujú. Voliči dostanú guláš a ani poriadne nevedia, kto tú akciu organizuje. My sa preto snažíme o osobnejší prístup,“ dodáva Chovan.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie