Denník N

Rozhlas vytláča spod pyramídy združenie, ktoré tam prinieslo komunitnú záhradu

Záhradná slávnosť Pod pyramídou z augusta 2015. Foto - Dominika Belanská
Záhradná slávnosť Pod pyramídou z augusta 2015. Foto – Dominika Belanská

Na občianske združenie Jedlé mesto sa nedalo spoľahnúť, tvrdí vedenie RTVS a možno najme záhradníka. Pokazia jedinečnosť projektu, odkazujú aktivisti.

Pod pyramídou Slovenského rozhlasu končí komunitná záhrada občianskeho združenia Jedlé mesto. Od RTVS dostalo výpoveď a priestory musia vyprázdniť do konca mesiaca.

So sťahovaním chcú začať už tento víkend, majú tam 86 kvetináčov a 67 drevených paliet.

Priestor Pod pyramídou funguje od jesene minulého roka, kedy sa spojili združenie Jedlé mesto, dobrovoľníci, susedia a RTVS. Slúži komunite záhradkárov a okrem toho sa tam pod záštitou RTVS konali napríklad vianočné trhy, letné kino, množstvo koncertov a živé vysielania.

RTVS: Neprofesionálni

RTVS nie je spokojná s tým, ako sa združenie staralo o záhradu. “V záhrade sme často našli neporiadok, zaznamenali sme nedostatočnú starostlivosť o rastliny a tiež nenaplnenie záväzkov zo strany OZ Jedlé mesto, ktoré mali za cieľ priestor záhrady prebudovať,” tvrdí RTVS s tým, že na to združenie viackrát upozorňovali, no bez odozvy.

Za dôvod ukončenia spolupráce označil programový riaditeľ rozhlasu Vincent Štofaník najmä neprofesionalitu združenia. Ukázalo sa to podľa neho napríklad na minuloročných vianočných trhoch. Ešte desať dní pred akciou sa podľa neho nič nedialo, združenie nedohodlo ani elektrinu.

„Odpoveď z Jedlého mesta bola, že ich koordinátor, v tom čase Martin Kuštek, odcestoval na odbornú konferenciu do Gruzínska.“ Vtedy začal o výpovedi rozmýšľať prvýkrát.

Záhrada Pod pyramídou. Foto – Pod pyramídou/ Braňo Bibel

Združenie: Ľudia chceli byť súčasťou záhrady

„Z komunikácie s RTVS máme pocit, že dávali dôraz na reprezentatívnosť prostredia a prekážali im veci, ktoré paradoxne návštevníci ani pravidelní užívatelia priestoru nevnímali ako problémové,“ hovorí o konci záhrady Pod pyramídou za Jedlé mesto architektka Dominika Belanská. 

Dostali sme hlavne pozitívne odozvy. Ľudia vnímali jedinečnosť tohto projektu, tešili sa z rozmanitých rastlín. Mnohí si vytvorili k priestoru osobné väzby, cítili sa byť súčasťou jej premeny.“ 

Verili sme, že inovatívna spolupráca verejnoprávnej organizácie a neformálnej neziskovky môže fungovať, nazdávali sme sa, že naše ciele sa vzájomne dopĺňajú,“ vraví Belanská. Do spoločného projektu Pod pyramídou sme vstupovali s RTVS ako rovnocenní partneri. Nakoniec nás však RTVS dokázalo akceptovať iba ako tých, čo sa vo svojom voľnom čase majú starať o poriadok medzi kvetináčmi a aby v nich niečo rástlo.“

RTVS podľa nej chcela prevziať réžiu nad programovou náplňou toho priestoru, s čím nemohli súhlasiť „ako iniciátori projektu, zakladatelia a nositelia myšlienok“.

Združenie má informácie, že RTVS chce v projekte pokračovať samo, bez nich ako “iniciátorov a zakladateľov, bez ohľadu na náš autorský vklad a to obrovské množstvo dobrovoľníckej práce ľudí, ktorých sme do projektu zapojili”.

Načo debaty, veď sú v rozhlase

Združenie Jedlé mesto chcelo od začiatku Pod pyramídou aj organizovať debaty alebo tvorivé dielne. RTVS však nerozumie, ako by vo svojom priestore mohla dovoliť organizovanie verejných diskusií na rôzne témy, keď rozhlas a televízia to už riešia vo svojom vysielaní.

Jedlé mesto si myslí, že by malo mať autorské právo na koncept Pod pyramídou.

Programový riaditeľ rozhlasu Štofaník uznáva, že síce komunitná záhrada bola nápadom Jedlého mesta, no hovorí, že myšlienka na otvorenie priestoru pod pyramídou napadla jemu. Následne „Maroš Hečko prišiel s iniciatívou, že pozná mladých ľudí z Jedlého mesta, lebo ja som ich nepoznal, ktorí by na tom chceli participovať, čo sa mi zdalo ako originálny nápad a považujem ho dodnes za originálny,“ hovorí Štofaník.

Jedlé mesto tvrdí, že to bolo naopak, a že oni oslovili rozhlas.

„Do prázdnoty za zavretou bránou sme priniesli spôsob, ako sa to dá urobiť – ako tam namixovať správne funkcie, ktoré priestor oživili, ako zapojiť partnerov, ako využiť už existujúce siete v susedstve, aby to fungovalo, a aby ten projekt bol udržateľný. Nemal to byť krátky experiment, ale dlhodobý proces,“ opisuje vklad Jedlého mesta Belanská.

Pyramída Slovenského rozhlasu počas októbrovej Bielej noci. Foto – TASR

Pod pyramídou pokračuje, ale inak

RTVS odkazuje, že síce bez Jedlého mesta, ale v projekte bude pokračovať. Už teraz plánujú ďalšie vianočné trhy a na jar má začať nová sezóna. Ešte nevedia s kým nadviažu spoluprácu, pričom už nemusí ísť čisto o komunitnú záhradu.

„Ak to nebude občianske združenie, tak inštitúcia tu bude mať cez partnerov záhradníka, ktorý bude nejakým spôsobom dohliadať na to, aby záhrady nevyschýnali, aby rástli a zároveň tu bude koordinátor,“ hovorí programový riaditeľ. Chce, aby priestor naďalej slúžil ľudom a cítili sa v ňom dobre.

Architektka pôvodného projektu Belanská však tvrdí, že presne takým niečím sa stratí jedinečnosť projektu, ktorý Jedlé mesto vytváralo. „Snažili sme sa vytvárať priestor Pod pyramídou ako inkluzívny priestor pre miestne komunity. Pre ľudí, ktorí bývajú okolo, ktorí pracujú okolo, vrátane zamestnancov RTVS,“ dodáva.

Združenie Jedlé mesto s komunitnou záhradou nekončí, ale, slovami Belanskej, ide „sadiť do úrodnejšej pôdy“. Po zime sa pravdepodobne pridajú k záhrade na Karpatskej, ktorú má na starosti Vnútroblok, a bude sídliť na pozemku špeciálnej základnej školy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie