Denník N

Kozák sedel vedľa Kováčika a hneval sa, prečo nechcú jeho asistenta. Ako sa vyberá reprezentačný tréner?

Ján Kováčik a Ján Kozák v roku 2018. Foto N - Peter Kováč
Ján Kováčik a Ján Kozák v roku 2018. Foto N – Peter Kováč

Na zahraničného trénera podľa Jána Kováčika nemáme, mnohí zvyčajní československí kandidáti sú pod zmluvami.

Ján Kozák pôsobil podráždene. Ani náznak úsmevu; ak, tak ironického.

„Načo hľadať nového trénera národného mužstva, keď máme človeka, ktorý je tam päť rokov?“ pýtal sa, sediac vedľa šéfa Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jána Kováčika. „Pišta Tarkovič pozná dokonale, ako sa reprezentácia robí. Za tie roky som si ho vyskúšal,“ zastával sa svojho asistenta Kozák na tlačovej konferencii pred štyrmi rokmi, na ktorej vysvetľoval rezignáciu na post trénera reprezentácie.

Nedokázal pochopiť, prečo Kováčik hľadá niekoho mimo kruhu jeho dôvery. „Miesto mňa príde Guľa, Hapal? Klub je niečo úplne iné ako reprezentácia. Som presvedčený, že nie sú potrebné zásahy do reprezentácie,“ vravel.

Kozáka napokon nahradil český tréner Pavel Hapal, ktorý na lavičke vydržal takmer dva roky a šestnásť zápasov. A po tomto období sa konečne dočkal aj Tarkovič, ktorý medzitým pôsobil vo vrcholnom manažmente zväzu – bol technickým riaditeľom. Ten na lavičke vydržal kratšie ako Hapal, i keď odtrénoval viac zápasov, a proces hľadania pokračuje.

Ako vyzerá hľadanie nového trénera, kto o ňom rozhoduje a kto prichádza do úvahy? A chce vôbec slovenskú futbalovú reprezentáciu viesť skutočne kvalitný tréner, ktorý ju vyvedie z priemeru, do ktorého upadá v ostatných rokoch?

„V rade určite stojí veľa trénerov, slovenských aj českých, ktorí by to radi robili,“ ubezpečoval nás Kováčik v rozhovore na začiatku roka.

Kováčik: Diskusia áno, ale s rešpektom

Aktuálne výber trénera slovenskej futbalovej reprezentácie vyzerá takto:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

futbalová reprezentácia

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie