Denník N

Bieloruský denník: Bielorusi, ktorých sa Lukašenko bojí najviac

Výcvik dobrovoľníkov na Ukrajine. Foto - Deník N/Iva Zímová
Výcvik dobrovoľníkov na Ukrajine. Foto – Deník N/Iva Zímová

Teraz bránia Ukrajinu pred Ruskom.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Od začiatku bieloruskej revolúcie uplynuli takmer dva roky a obrana Ukrajiny pred ruskou armádou už pretrváva vyše troch mesiacov. Lukašenkov režim v Bielorusku poslal za mreže viac ako 1200 politických väzňov a ich počet neustále rastie. Prijaté sú radikálne zákony o treste smrti za plánovanie teroristického činu – a bieloruský režim veľmi rád označuje za teroristov politikov, diplomatov, novinárov a vôbec kohokoľvek. Niekedy sa zdá, že Lukašenko a jeho okolie „uťahujú skrutky“ každý deň, aby sa v krajine neobjavil ani náznak odporu.

V krajine susediacej s Bieloruskom – Ukrajine – sa však rodí sila, ktorej sa veľmi obáva nielen samotný Alexandr Lukašenko, ale aj príslušníci jeho silových štruktúr. Týmito silami sú bieloruskí dobrovoľníci, ktorí cvičia a bojujú na ukrajinskej strane proti agresorom z Ruska.

Podľa informácií, ktoré bieloruskí experti a demokratickí politici získavajú priamo zo zákulisia systému, všetky Lukašenkove vojenské kroky v poslednom období súvisia s jeho strachom z bieloruských dobrovoľníkov, ktorí teraz bojujú na Ukrajine. Založenie Južného operatívneho veliteľstva armády a vyhlásenie domobrany sú vyvolané strachom z ozbrojených a dobre organizovaných Bielorusov.

Bieloruský politický analytik Pavel Usov je napríklad presvedčený, že príchod bieloruských dobrovoľníkov na Ukrajinu dáva ďalšiu šancu na skutočné zmeny v Bielorusku. Povedal o tom počas rozhovoru pre Euroradio:

„Nemali by sme si myslieť, že [súčasná bieloruská] vláda si túto hrozbu neuvedomuje. Toto [dobrovoľnícke hnutie] je vážnou bázou nielen na prípravu Bielorusov, ale aj praktickou prípravou na skutočné bojové operácie. Dokonca sa dá povedať, že v rámci bieloruskej armády neexistujú také jednotky, ktoré by sa priamo zúčastňovali bojov. Zato v nezávislom bieloruskom hnutí máme už vyše roty ľudí, ktorí prešli frontom. Pluk Kastusa Kalinovského a dobrovoľnícke hnutie sú pre Bielorusov ďalšou šancou zmeniť situáciu v krajine.“

Pluk Kalinovského

Pluk Kalinovského (predtým Kalinovského prápor) založili Bielorusi, ktorí bojovali na Ukrajine ešte od ruskej invázie na Krym a Donbas v roku 2014. Do roku 2022 títo bieloruskí dobrovoľníci bojovali na ukrajinskej strane v rôznych jednotkách, ale po rozsiahlej invázii ruskej armády sa rozhodli zlúčiť a vytvoriť jednotnú formáciu. Prednedávnom sa z Kalinovského práporu stal Kalinovského pluk – čo znamená, že v ňom slúži už vyše 1000 Bielorusov. A ich počet každým dňom rastie.

Bojovníci Kalinovského pluku práve teraz cvičia a zúčastňujú sa bojových operácií na východnej Ukrajine. Dobrovoľníci z bieloruskej vojenskej jednotky sa zúčastnili na bojoch v okolí Kyjiva v tragicky známych mestách Buča, Hostomeľ a ďalších. Bielorusi sa aktívne zapájajú do operácií pozdĺž celej frontovej línie a zároveň cvičia nových vojakov.

Kalinovského pluk je v súčasnosti najznámejšou a najviac medializovanou vojenskou formáciou v Bielorusku, ktorá má najbohatšie bojové skúsenosti. A jej bojovníci otvorene hovoria o svojich cieľoch: po oslobodení Ukrajiny plánujú začať oslobodenie Bieloruska.

Pluk Pogoňa

Ďalšia vojenská formácia Bielorusov na Ukrajine. Ako prvý o nej prehovoril Vadim Prokopiev, bývalý podnikateľ v gastrobiznise a v súčasnosti bieloruský politik v exile. Dlhší čas mala Pogoňa nejednoznačnú povesť: navonok by sa mohlo zdať, že dobrovoľníci sa len zaškoľujú pod Varšavou a do skutočných bojových operácií sa ani nedostanú. Avšak prednedávnom podpísali zmluvy s ukrajinskými ozbrojenými silami prví členovia pluku Pogoňa (rovnako ako príslušníci Kalinovského pluku – je to nevyhnutná podmienka). To znamená, že sa čoskoro zapoja do bojových operácií a získajú skutočné vojenské skúsenosti.

Predstavitelia pluku Pogoňa otvorene vyhlasujú, že na dlhom výcviku svojich vojakov nevidia nič zlé. Naopak, je to mimoriadne dôležité a potrebné: poslať nevycvičených vojakov do vojny znamená poslať ich na zaručenú smrť. Noví vojaci musia byť schopní čeliť výzvam v podmienkach bojiska.

Pluk Kalinovského a pluk Pogoňa tvrdia, že počet záujemcov o vstup do bieloruských formácií stále stúpa. Dobrovoľníci prechádzajú vážnym výberovým procesom; výhodou je vynikajúca telesná príprava, skúsenosti v armáde a ešte výhodnejšími sú bojové skúsenosti.

Bieloruské dobrovoľnícke pluky nie sú izolované od zvyšku demokratického hnutia. Dostávajú obrovskú podporu od politikov aj bežných Bielorusov. Bieloruská diaspóra z rôznych krajín pomáha nielen so zbierkou potravín a liekov, ale aj s dopravnými prostriedkami a bojovou výzbrojou.

Ťažko povedať, či už teraz vidia Bielorusi v dobrovoľníkoch plukov Kalinovského a Pogoňa budúcich osloboditeľov svojej krajiny od diktatúry. Je však nesporným faktom, že vplyv dobrovoľníckych formácií každým dňom rastie. Ak ich plány nezostanú len na slovách, môžu tak zohrať veľmi dôležitú úlohu v budovaní demokratického Bieloruska.

***

Po tom, ako Lukašenko oznámil založenie občianskej domobrany, Kalinovského pluk vyzval Bielorusov žijúcich v Bielorusku, aby sa pridali k domobrane a teritoriálnej obrane, aby sa vycvičili v armáde a pripravili sa na boj proti diktatúre so zbraňou v ruke. Očividne to vyvoláva veľké obavy Lukašenka a jeho okolia a je dosť možné, že plány týkajúce sa občianskej domobrany budú musieť zrušiť.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie