Denník N

Konfliktný politik s narcistickým pozadím a so sociopatickými črtami

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Prečo si Igor Matovič nevie dať rady sám so sebou a jeho ľudia s ním.

Od marca 2020 len jeden človek na Slovensku môže o sebe povedať, že printové médiá mu týždenne venujú desiatky komentárov a o jeho pôsobení vo vláde boli odvysielané stovky televíznych reportáží a napísané tisíce článkov. Už po dvoch rokoch od jeho volebného úspechu o ňom vyšli dve obsiahle knihy.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že politik, ktorému sa tak darí sústreďovať na seba pozornosť médií, ale aj celej krajiny, je nielen fenomén, ale aj fenomén rýdzo slovenský. Skutočnosť však môže byť odlišná. Čo ak je Igor Matovič len miestnou odrodou istého typu politika, ktorý v poslednom desaťročí zaznamenal globálny úspech od Filipín a Venezuely cez Spojené štáty až po Rusko či Maďarsko? Práve vďaka okolnosti, že mimoriadne úspešných činiteľov tohto druhu na svete epidemicky pribudlo, stali sa vďačným objektom výskumu spoločenských vedcov.

Desivý prienik troch rozmerov

Základný záver, ku ktorému vedátori dospeli, je zistenie, že žiadny z takýchto veľmi úspešných politikov nie je produktom iba miestnych špecifických podmienok. Filipíny sú iné ako Venezuela, Spojené štáty nemajú veľa spoločné s Ruskom a to sa zas podstatne odlišuje od Maďarska. Ale Rodrigo Duterte, Nicolás Maduro, Donald Trump, Vladimir Putin či Viktor Orbán majú jedno spoločné.

Sú vysoko konfliktnými politikmi, ktorí – ako napísal Bill Eddy, spoluzakladateľ a riaditeľ amerického Inštitútu pre riešenie konfliktov, sa „vyžívajú v tom, že z pozície sily môžu verejne očierňovať, trestať alebo zničiť kohokoľvek, koho považujú za svojho nepriateľa“. Pre politikov tohto druhu je príznačná neprehliadnuteľná spoločná vlastnosť: „Milujú konflikt – celý ten proces nepriateľstva. Najviac zo všetkého však chcú víťaziť a dominovať, aby každý vedel, že práve oni zvíťazili, že sú pánmi sveta.“

To, čo Bill Eddy napísal o niekoľkých mocných ľuďoch sveta, ako keby napísal o momentálne hlavnej postave verejného života na Slovensku. Aj tu mnohí politici milujú konflikt, ale len málokto ho miluje tak veľmi ako Igor Matovič. Výnimočný je aj spôsob, akým si vie užívať celý proces nepriateľstva. A je takisto zjavné, že okrem potreby víťaziť a dominovať, ktorá ho má v moci, má aj potrebu, ktorej nevie odolať – každý musí vedieť, že práve on víťazí. Otázka pre nás znie, či ide iba o náhodu a vonkajšiu podobnosť alebo to má hlbší dôvod.

Väčšine

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie