Denník N

Aké odstupné dostal bývalý šéf spravodajstva? RTVS našla dva dôvody, prečo nemusí informácie zverejniť

Vahram Chuguryan a Jaroslav Rezník. Foto - RTVS, TASR
Vahram Chuguryan a Jaroslav Rezník. Foto – RTVS, TASR

Dostal bývalý šéf spravodajstva a publicistiky na RTVS po svojom nútenom odchode vysoké odstupné? Vedenie RTVS to nepoprelo, no našlo dieru v zákone, pre ktorú nemusí poskytnúť viac informácií. Vahram Chuguryan hovorí o svojich úspechoch, no na otázky neodpovedá.

Vahram Chuguryan musel odísť z postu riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS po vypuknutí vojny na Ukrajine. Keď ruské vojská vtrhli k nášmu susedovi, ostatné televízie o tom okamžite informovali. No RTVS vysielala v televízii reprízu Dámskeho klubu, pričom diváci neboli o vojne na Ukrajine informovaní ani v titulkoch v infolište.

Po kritike Chuguryan vo funkcii skončil. Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník mu poďakoval „za prácu a nasadenie“.

Teraz sa Chuguryanov odchod dostal na pretras, pretože existuje podozrenie, že napriek svojim zlyhaniam dostal vysoké odstupné.

„Chcel som si overiť informáciu, ktorá kolovala v kuloároch – či naozaj dostal pri odchode zo zdevastovaného spravodajstva našej verejnoprávnej televízie zlatý padák vo výške ročného platu. Ak by to bola pravda, išlo by o nehoráznosť najhrubšieho zrna. Je nemysliteľné, aby sme sa všetci skladali tomuto neúspešnému manažérovi na ročné prázdniny v komforte,“ uviedol europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu, EPP).

O tému sa zaujíma aj poslanec OĽaNO Kristián Čekovský (OĽaNO), ktorý sa pokúšal zistiť viac aj prostredníctvom zákona o slobodnom prístupe k informáciám a tému otvoril aj na mediálnom výbore v parlamente.

„Moje doterajšie pokusy dozvedieť sa presnú výšku odstupného prostredníctvom infožiadosti RTVS odmietla. Podmienky odchodu šéfa spravodajstva nespresnil generálny riaditeľ ani na mediálnom výbore. Žiadam preto pána Rezníka, aby bezodkladne informoval koncesionárov o tom, s akým odstupným odišiel bývalý šéf spravodajstva RTVS,“ povedal Čekovský.

„Keďže pán Chuguryan odchádzal po zásadnom zlyhaní, je vo verejnom záujme, aby boli podmienky jeho odchodu známe. Na mieste je otázka, či so zlatými padákmi neodchádzajú z RTVS aj najbližší spolupracovníci Jaroslava Rezníka, ktorí to musia urobiť po hanebnej neschopnosti,“ dodal.

RTVS označila Čekovského vyjadrenia za účelové a zavádzajúce. Tvrdí, že poslanec vyzýva vedenie verejnoprávneho média na porušovanie zákona a mal by sa vraj radšej venovať lepšiemu financovaniu RTVS.

Vladimír Bilčík a Kristián Čekovský. Foto – TASR

Prečo RTVS neinformuje o platoch

RTVS nezverejňuje informácie o platoch a odmenách vedenia spravodajstva. Denník N si tieto informácie pýtal ešte v roku 2018, a to aj cez zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Neúspešne.

Verejnoprávne médium argumentuje ochranou osobných údajov. Verejnosť podľa RTVS nemá právo vedieť, koľko Chuguryan v RTVS zarábal, a to z dvoch dôvodov.

Po prvé, zákon o slobodnom prístupe k informáciám presne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie