Denník N

Vývoj bojov (109. deň): Ako ruské kníhkupectvá pripravovali Rusko na vojnu, ale my sme si to nevšimli

Foto - Twitter, Sergej Sulmenny
Foto – Twitter, Sergej Sulmenny
  • Prečo družice NASA zachytili požiare v lese pri Iziume.
  • Sjevjerodoneck prišiel o ďalší most. 
  • Ukrajinský útok pri Chersone pokračuje.
  • Putinov televízny cirkus nie je jediné mediálne zlo.
  • Mapy dňa – čo sa deje na západ od Iziumu
  • Videá dňa – ruské tanky sa valia na Lysyčansk; ako jedna protitanková mína zastaví celú kolónu; ako vyzerá mestký boj v Sjevjerodonecku z pohľadu ukrajinskej jednotky; ani les nie je dokonalá kamufláž, ak sa v ňom snažíte schovať raketomety.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za nedeľu 12. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Putinov televízny cirkus nie je jediné mediálne zlo. Hybridná vojna, to nie sú len tanky a vojaci, ale aj informačná diverzia smerom navonok a v prípade do Ruska aj proti vlastným ľuďom. Niekedy má v ruských pomeroch naozaj uletenú podobu.

Slobodný svet vždy tušil, že v ruských prokremeľských médiách sa deje niečo naozaj zlé. Raz za čas vyvolali pohoršenie výroky zostavy agresívnych „expertov“, ktorí do Rusov postupne dostávali myšlienku, že vojna je nevyhnutná. Najmä mená Soloviov či Simonianová po začiatku invázie na Ukrajinu pozná celý Západ.

Obaja sú mimoriadnou ukážkou zvrhlosti. Soloviov, ktorý zbohatol na šírení nenávisti voči demokratickému Západu, mal na tom istom demokratickom Západe veľké majetky a užíval si jeho pohodlný život.

Simonianová sa zas pár dní pred začiatkom agresie vyhrážala, že na mieste západoukrajinského Ľviva bude rásť tráva, a keď sa boje nevyvíjali podľa ruského plánu, verejne hovorila o jadrovej vojne, ktorá nás síce zabije, ale Rusi podľa nej aspoň pôjdu do neba. Výraz jej tváre bol v tej chvíli zvláštnou kombináciou hlúposti, krutosti, fanatizmu a strachu z vlastných slov zároveň.

Popri viditeľnejšom pôsobení takýchto ľudí však Rusi čelili aj inej podobe vymývania mozgov, ktorá zostávala Západu omnoho skrytejšia. No rovnako aj ona vytvárala predpoklady na vojnové naprogramovanie celej krajiny. Opísal ju expert na východnú Európu Sergej Sumlennyj. Ide o prácu ruských knižných vydavateľstiev a kníhkupectiev.

V roku 2011 mimovládna organizácia Zastavte vydávanie stalinistických kníh zverejnila výzvu vydavateľstvám s rovnakým obsahom. Približne rok predtým totiž kníhkupectvá zaplavili tituly s názvami ako Buďte hrdí, necíťte sa previnilo: Pravda o Stalinovej ére. Alebo iná: Stalinove represie: Veľká lož.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie