Denník N

Na čo je dobrý ruský pas?

Ruská občianka Olena ukazuje svoj cestovný pas. Pred Putinovým režimom pred pár rokmi ušla do Kyjiva, teraz je na úteku znovu. Foto - TASR/AP
Ruská občianka Olena ukazuje svoj cestovný pas. Pred Putinovým režimom pred pár rokmi ušla do Kyjiva, teraz je na úteku znovu. Foto – TASR/AP

O zlom medzinárodnom renomé pasov z čias Sovietskeho zväzu svedčí známa báseň avantgardistu Vladimira Majakovského Verše o sovietskom pase.

Autor je prekladateľ a literárny vedec

Dozvedáme sa, že ruskí okupanti okrem zavádzania rubľa vystavujú ukrajinským občanom na novo okupovaných územiach v Chersonskej oblasti ruské pasy. Zdá sa, že nejde o nič nové, veď už v polovici februára 2022, krátko pred putinovskou inváziou, malo v dvoch samozvaných republikách na východe Ukrajiny pasy Ruskej federácie asi 720-tisíc obyvateľov, čo je zhruba pätina obyvateľstva tejto oblasti. Vtedy ešte dobrovoľným prijatím ruského pasu sa títo obyvatelia Ukrajiny, zväčša etnickí Rusi z oblastí Donecka a Luhanska, stali výlučnými občanmi Ruskej federácie, pretože tá dvojité ruské a ukrajinské občianstvo neakceptuje.

Pred 24. februárom 2022 to predstavovalo administratívny úkon nasledujúci po viac-menej dobrovoľnom rozhodnutí žiadateľa (na Kryme sa však o tom dá pochybovať okrem iného vzhľadom na zinscenované referendum i tatársku menšinu, ktorá s rusifikáciou nesúhlasila), no dnes sa to deje v Chersone v dôsledku priameho nátlaku okupantov.

Tí vnucujú ukrajinským občanom spolu s ruskými pasmi automatickú zmenu občianstva a oberajú ich tým o nádej, že sa jedného dňa stanú občanmi – a vlastníkmi pasov – Európskej únie.

Pripomeňme si ešte raz, čo je dnes už našou každodennosťou, no nie samozrejmosťou: vďaka pasu Únie sa ako Európania môžeme nielen slobodne pohybovať po území jej členských štátov, ale sa aj v jednotlivých krajinách Únie zamestnať, prípadne užívať výhody, vyplývajúce okrem iného aj z toho, že naša domovská krajina, na ktorej tvorbe hospodárskeho bohatstva sa ako jej občania podieľame, prispieva do spoločného európskeho rozpočtu. Európsky pas nám navyše vďaka systému ESTA umožňuje aj pomerne nekomplikovane cestovať do USA.

S pasom Ruskej federácie je možný voľný pohyb po krajinách Európskej únie len za predpokladu, že jeho nositeľ získal vízum jednej z krajín Únie. No v zásade nič viac, aspoň nie legálne. Ale s tým si niektorí Rusi dokázali poradiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie