Denník N

Draft nemusí nič znamenať. Veď napríklad aj Bondru, Šatana či Demitru vybrali z veľmi nízkych miest

Peter Bondra v drese Washingtonu Capitals. Foto - TASR/AP
Peter Bondra v drese Washingtonu Capitals. Foto – TASR/AP

Na tohtotýždňovom drafte do NHL prvýkrát od roku 2013 zaznie meno slovenského hokejistu v prvom kole. Preddraftové rebríčky dávajú Jurajovi Slafkovskému (TPS) a Šimonovi Nemcovi (HK Nitra) nádej na prvú desiatku, bez šance na prvé kolo nie je ani Filip Mešár (HK Poprad).

Do roku 2022 sa meno slovenského hokejistu objavilo na drafte do NHL celkovo stosedemdesiatpäťkrát. Anton Šťastný a Peter Hamerlík boli dokonca draftovaní dvakrát. Prvotný úspech v podobe výberu na drafte však nezaručuje budúci prienik do NHL alebo úspešnú hokejovú kariéru.

Najlepší mladí hráči jednotlivých ročníkov sú zvyčajne draftovaní v prvom kole. História ukazuje, že kluby sa pri týchto výberoch dokázali fatálne pomýliť a vysoko draftovaní hráči nedokázali naplniť svoj potenciál, hoci zhodnotiť sa to dá až s odstupom času.

Zoberme si dve draftové jednotky: Patrik Štefan z roku 1999 a Nail Jakupov, jednotka draftu 2012. Patrik Štefan sa viac ako svojimi výkonmi do povedomia fanúšikov zapísal zlyhaním v zápase proti Edmontonu, keď v posledných sekundách zápasu nielenže netrafil prázdnu bránu, ale založil aj protiútok vedúci k vyrovnaniu. Ešte horšiu bilanciu bodov na zápas mal v NHL Jakupov, tretia draftová jednotka Edmontonu Oilers v poradí, ktorý od sezóny 2018/19 pôsobí v KHL.

Brett Hull (117.), Doug Gilmour (134.), Theoren Fleury (166.), Luc Robitaille (171.), Pavel Daciuk (171.) či Henrik Zetterberg (210.) – to sú hokejisti, ktorých draftová pozícia nenaznačovala, že by sa mali zapísať do histórie NHL. Napriek tomu spolu získali 8-krát Stanley Cup, každý z nich získal viac ako 900 bodov v základnej časti (Brett Hull je piatym najlepším strelcom histórie) a opomenúť nemožno ani množstvo úspechov na reprezentačnej úrovni. Títo hráči dokázali, že ani nízka draftová pozícia nie je prekážkou na ceste k tej najvyššej méte.

Slováci draftovaní v prvom kole

Do tohtoročného draftu boli slovenskí hokejisti v prvom kole draftovaní dvanásťkrát (sedem útočníkov a päť obrancov) a len trom z nich sa podarilo odohrať v NHL viac ako 250 zápasov. Najúspešnejšiu kariéru má za sebou Marián Hossa, člen Siene slávy a trojnásobný držiteľ Stanley Cupu.

Najvyššie draftovaným Slovákom je Marián Gáborík, ktorého si v roku 2000 ako tretieho v poradí vybrala Minnesota Wild. Zároveň bol prvým draftovaným hráčom Minnesoty a doteraz je druhým najproduktívnejším hráčom a najlepším strelcom v histórii klubu. Vrchol kariéry dosiahol v roku 2014, keď štrnástimi gólmi pomohol Los Angeles Kings k zisku Stanley Cupu. Kariéru definitívne ukončil v novembri minulého roka, no posledný zápas pre problémy s chrbtom odohral ešte v marci 2018.

Posledným slovenským hokejistom draftovaným v prvom kole, ktorému sa podarilo na dlhšie obdobie presadiť v NHL, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL Draft

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie