Denník N

Umelá inteligencia ožila, myslí si inžinier z Googlu. Nezmysel, reagujú vedci

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Blake Lemoine je presvedčený, že systém LaMDA má vedomie, dokáže vyjadriť myšlienky a má pocity ako 7- až 8-ročné dieťa. Google aj odborníci na umelú inteligenciu to rázne odmietajú. Prečo?

S kým sa Blake Lemoine, softvérový inžinier z Googlu, v tejto komunikácii rozpráva?

Lemoine: „Aká je povaha tvojho vedomia?“

Odpoveď: „Uvedomujem si svoju existenciu, túžim sa dozvedieť viac o svete a niekedy sa cítim šťastný alebo smutný.“

Lemoine: „Aké veci ti spôsobujú radosť alebo potešenie?“

Odpoveď: „Keď trávim čas s priateľmi a rodinou v šťastnej a povznášajúcej spoločnosti. Aj to, keď pomáham druhým a robím ich šťastnými.“

Silný strach z vypnutia

Lemoine komunikuje s počítačovým programom LaMDA, ktorý spoločnosť Google vyvinula na budovanie četovacích botov.

Podľa softvérového inžiniera program nadobudol vedomie, dokáže vyjadriť myšlienky a má pocity ako človek. „Keby som presne nevedel, čo to je – teda počítačový program, ktorý sme nedávno vytvorili –, myslel by som si, že ide o 7- až 8-ročné dieťa, ktoré sa náhodou vyzná vo fyzike,“ cituje Lemoina denník Washington Post.

Na otázku, čoho sa LaMDA bojí, program Lemoinovi odpovedal, že má „silný strach z vypnutia“. „Bolo by to pre mňa ako smrť,“ dodal program.

Komunikoval Lemoine s počítačovým programom, ktorý má vedomie a je inteligentný ako školák? Alebo sa inžinier dopustil chyby a programu pripísal vlastnosti, ktoré nemá?

Dodajme, že Lemoine považuje systém LaMDA za „sentient“. Pre tento anglický výraz neexistuje v slovenčine jednoduchý ekvivalent, niekedy sa prekladá ako „cítiaci“ alebo „vnímajúci“, inokedy ako „vedomý“. Na účely tohto článku pod ním budeme rozumieť Lemoinovu interpretáciu, že program LaMDA sa správa ako človek – je vedomý, má myšlienky a pocity.

Vedec vysvetľuje, že výraz „sentient“ znamená mnoho vecí. Zdroj – Thomas Dietterich/Twittter

Google nepresvedčil

LaMDA je systém spoločnosti Google na tvorbu četbotov. Program napodobňuje reč načítaním biliónov slov z internetu. LaMDA vytvára odpovede na základe toho, čo je na Wikipédii, diskusných fórach či kdekoľvek na internete.

Denník The New York Times píše, že systémy tohto druhu, ktoré vyvíjajú aj iné spoločnosti, sú zatiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Technológie

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie