Denník N

Svetu dochádza populárna čili omáčka. Môže zato slabá úroda a zlé počasie

Ilustračná fotografia. Zdroj - Unsplash/Samantha Sophia
Ilustračná fotografia. Zdroj – Unsplash/Samantha Sophia

Firma, ktorá Srirachu vyrába, pozastavila objednávky minimálne do začiatku septembra.    

Druhov čili omáčok je nespočetne veľa, no len Tabascu a Srirachi sa podarilo dosiahnuť medzi nimi neotrasiteľné postavenie a stať sa kultovou záležitosťou. Ľudia si ich v reštauráciách zväčša nepýtajú len ako prostriedok na oštipľavenie jedla, ale aj pre nezameniteľnú chuť. Zatiaľ čo Tabacso sa spája s mexickou kuchyňou, Srirachu často nájdete na stoloch ázijských reštaurácií.

Práve Sriracha prednedávnom oznámila, že v najbližších mesiacoch nebude môcť uspokojiť dopyt odoberateľov. Jej nedostatok spôsobila zlá úroda čili papričiek. Minulý týždeň o tom informovali viaceré americké médiá.

Poveternostné podmienky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Klimatická zmena

Veda

Teraz najčítanejšie