Denník N

Ako okamžite zastaviť odchody sestier, aby nekolabovali oddelenia? (expertná anketa)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V zdravotníctve chýba viac ako tritisíc sestier. Niektoré oddelenia v nemocniciach už nemôžu fungovať v bežnom režime, lebo nemajú dostatok personálu. Ešte výraznejšie je to v lete, keď si po dvoch rokoch covidu čerpajú sestry dovolenky.

Sestry na Slovensku majú vysoký vek a časť z nich odchádza do dôchodku. Mnohé odchádzajú do zahraničia, kde majú lepšie platy, alebo končia v zdravotníctve a nájdu si zamestnanie inde, často menej náročnú prácu za viac peňazí.

Problém s nedostatkom sestier je dlhodobý a doteraz ho žiadna vláda nevyriešila. Denník N oslovil odborníkov, čo treba urýchlene urobiť, aby sa situácia s nedostatkom sestier nezhoršovala.

Otázka: V Bratislave Národný onkologický ústav dočasne zatvoril lôžkové oddelenie zamerané na chirurgickú liečbu prsníkov, pretože nemal dosť zdravotných sestier. Aké konkrétne kroky je potrebné okamžite spraviť, aby nemocnice zastavili odliv sestier a vedeli získať nové?


Lenka Dunajová Družkovská
štátna tajomníčka na ministerstve zdravotníctva, sestra

Nedostatok sestier, veková štruktúra, ich odchod do dôchodku a nedostatočný záujem mladých ľudí o toto povolanie sa stáva signifikantným problémom nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku.

V roku 2004 sme mali na Slovensku priemer 6,7 sestier na tisíc obyvateľov a  v roku 2021 máme na Slovensku 5,4 sestier na 1000 obyvateľov. Pričom priemer EÚ je 8,1. Ak by sme chceli mať zdravotníctvo na úrovni priemeru krajín Európskej únie, v systéme nám chýba zhruba 15-tisíc sestier, čo je alarmujúce. V súčasnej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie