Denník N

Ako žijú učiteľky v hlavnom meste: Na týždeň im občas zostane 10 eur, jedia školské obedy

Pavlína Nováková a Eva Kúdelová. Foto N – Vladimír Šimíček a Tomáš Benedikovič
Pavlína Nováková a Eva Kúdelová. Foto N – Vladimír Šimíček a Tomáš Benedikovič

Učitelia žiadajú 10-percentné zvýšenie od júla, v stredu budú protestovať v Bratislave. No ešte nie je jasné, či vôbec dostanú 3-percentné zvýšenie platov, ktoré si dohodli minulý rok.

Matematikárka Eva Kúdelová si na prvú výplatu pred ôsmimi rokmi pamätá veľmi dobre. Keď zistila, že dostala približne 600 eur, hneď si spomenula, že v McDonalde predtým dostávala okolo 500 eur.

Boli mesiace, keď jej v druhej polovici mesiaca zostávalo desať eur na týždeň a prepočítavala každý cent. Spoľahnúť sa mohla na lacné školské obedy, hľadala si výhovorky, prečo nemôže ísť s kamarátmi večer von. „Cítila som sa ako chudák,“ spomína na ťažké začiatky v slovenskom školstve.

Ani učiteľka s 22-ročnou praxou v školstve si nemôže dovoliť robiť so svojím súčasným príjmom rozpočtové experimenty. Pavlína Nováková učí v Bratislave na špeciálnej základnej škole a v čistom dostáva 948 eur. Privyrába si preto doučovaním, aby mohla pomáhať aj dvom dospelým synom, z ktorých jeden ešte študuje a druhý si hľadá prácu.

Kým sa minister školstva a minister financií verejne hádajú, odkiaľ vziať v štátnom rozpočte na zvýšenie platov učiteľov, Nováková znechutene konštatuje, že je jej z týchto hádok zle. „Zvýšenie o tri percentá, keď inflácia rastie k dvanástim percentám? To je facka,“ tvrdí.

V stredu začínajú učitelia protestovať za vyššie platy na bratislavskom Námestí SNP, odkiaľ sa presunú pred parlament. Eva Kúdelová, ktorá v Bratislave učí, bude pri tom. Učitelia žiadajú zvýšenie mzdy o 10 percent už od júla, inak v septembri avizujú ostrý štrajk.

Zatiaľ majú učitelia prisľúbené len 3 percentá od júla a ani tie nemajú isté. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) avizuje, že od ministerstva financií stále nedostal peniaze, aby učiteľom o 3 percentá platy zvýšil.

Mala som na výber – dovolenku alebo prerábať kúpeľňu

Eva Kúdelová sleduje stúpajúce ceny potravín s obavami. Na stravu jej zväčša zostane asi 100 až 200 eur a každý nárast ceny si všimne. Matematikárka si to odsledovala na toaletnom papieri. „Neviem prečo, ale práve cenu toaletného si presne pamätám. Najprv stál o 11 centov viac, ďalší týždeň o 15 centov viac.“

Polovicu platu minie na bývanie, a keď zaplatí cestovné, veľa jej už na iné výdavky neostáva. „Ani si nepredstavujem, že by som mala vlastniť auto. Úplne som sa oslobodila od tejto myšlienky,“ hovorí so smiechom.

Dovolenka pri mori neprichádza do úvahy, aj lacnejšia verzia s kempovaním je pre Kúdelovú príliš drahá. Pamätá si, že iba raz sa rozhodla urobiť niečo pre seba a išla na dovolenku za rekreačný poukaz. „Mala som na výber – budem prerábať kúpeľňu alebo pôjdem na dovolenku,“ dodáva na vysvetlenie.

Matematikárka Eva Kúdelová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kúdelová je mladá učiteľka matematiky, za sebou má osem rokov praxe na troch základných školách v Bratislave. Jej základný plat je teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Igor Matovič

Protesty učiteľov

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie