Denník N

Hamšík bol dohodnutý s Juventusom. Prišiel však nový tréner a povedal, že bez neho nezačne sezónu, spomína agent Vengloš

Hráčsky agent Juraj Vengloš, v pozadí jeho najslávnejší zverenec Marek Hamšík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Hráčsky agent Juraj Vengloš, v pozadí jeho najslávnejší zverenec Marek Hamšík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zastupovaniu futbalových hráčov sa venuje takmer 30 rokov, jeho najznámejším klientom bol Marek Hamšík. Agentom bol však aj pre Mareka Mintála či Miroslava Karhana.

„Keď sú naši hráči v dobrých kluboch v zahraničí, nerobia žiadny bordel, sú disciplinovaní, pretože sú radi za príležitosť,“ vysvetľuje Juraj Vengloš v rozhovore, v ktorom približuje aj to, ako blízko bol Marek Hamšík Juventusu či klubom anglickej Premier League. V každom z týchto prípadov zohral kľúčovú úlohu tréner.

Čo sa dočítate v rozhovore:

  • Prečo majú hráčski agenti v súčasnosti démonickú povesť?
  • Prečo nedošlo k prestupu Mareka Hamšíka do Juventusu, ktorý bol na spadnutie?
  • Prečo sa neuskutočnili prestupy do Premier League?
  • Za koľko sme schopní predať hráčov zo slovenskej ligy?
  • Má v portfóliu ďalšieho Hamšíka?

Aká je v súčasnosti vplyv hráčskych agentov vo svetovom futbale?

Rolou agenta je zastupovať hráča, pomôcť mu v kariére a nájsť mu čo najlepší klub. To sa dobou nemení. Keď sa bavíme o vplyve, novinári tomu pridávajú, nemyslím si, že majú agenti taký vplyv, ako sa píše. Samozrejme, majú zásluhu na mnohých výnosných dohodách v prospech hráčov, nemajú však takú silu, aby oni určovali, kto, kedy a kde bude hrať. Kluby sú natoľko silné, aby si tieto veci vedeli ustriehnuť.

Čím to teda je, že majú v súčasnom svetovom futbale agenti až démonickú povesť?

Tú vytvorili hlavne médiá. Mino Raiola bol kontroverzný, to priznávam, ale zastupoval najlepších hráčov. Aj ja sám som ho poznal veľmi dobre, bol veľmi rýchly, bojoval za skvelé podmienky pre hráčov aj pre seba, a preto nebol vždy obľúbený v kluboch. Na druhej strane, bol mnohými klubmi rešpektovaný, hráčmi milovaný. Pre médiá to bolo preto zaujímavé.

Vašim najslávnejším klientom je Marek Hamšík. V minulosti sa hovorilo o záujme mnohých svetových klubov. Ku ktorým klubom mal naozaj najbližšie počas svojej kariéry?

Veľký záujem mal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie