Denník N

Ako členov Hlasu školia pred voľbami: Voličov lákajte na cukríky, ukážte sa v kostole

Bývalý hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča prednášal členom Hlasu v kultúrnom dome neďaleko Bratislavy o tajomstve úspešnej predvolebnej komunikácie. Foto – N
Bývalý hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča prednášal členom Hlasu v kultúrnom dome neďaleko Bratislavy o tajomstve úspešnej predvolebnej komunikácie. Foto – N

Boli sme na trojhodinovom školení, kde členov Hlasu učili, ako komunikovať pred jesennými voľbami. Prednášal Marek Trubač, niekdajší hovorca Ivana Gašparoviča, ktorý sa ako prezident preslávil brbtami. Jedna z rád bola, aby prezentovali aj súkromie: „Ukážte aj mačičku, aj psíka. Ale neprežeňte to.“

Hviezdy večera poslanci Hlasu Ján Ferenčák a Ján Blcháč sedia na pódiu a bývalý hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča Marek Trubač ich spovedá, aké „finty“ používajú na voličov.

„Jasné, teraz sa chodí do kostola. Každú nedeľu tam treba byť,“ rozpráva publiku primátor Kežmarku Ferenčák a dodáva, že sa pred blížiacimi voľbami oplatí chodiť aj do mesta na prechádzky.

„Kúpim si zmrzlinu a prechádzam sa. Ide o to, aby vás ľudia videli. Pristavili sa. A odporúčam, majte poruke pero a cukrík. Cukrík funguje. To už je v podstate váš volič,“ prezrádza Ferenčák, čo prítomných rozosmeje. Komu vraj podajú ruku, ten si to zapamätá a vo voľbách im dá hlas. Ferenčák zvažuje, že bude kandidovať za prešovského župana, nedávno to povedal denníku Pravda.

Kampaň pred komunálnymi a župnými voľbami, ktoré budú v rovnaký deň – 29. októbra, sa už začala. Budú to prvé voľby, ktoré Hlas Petra Pellegriniho čakajú od odchodu zo Smeru.

Na akcii v kultúrnom dome v dedine Slovenský Grob, pár kilometrov od Bratislavy, v utorok večer panuje uvoľnená atmosféra. Ferenčák ani Blcháč, ktorí sú pomerne úspešnými primátormi v Kežmarku a Liptovskom Mikuláši, nemajú zábrany prezrádzať detaily o tom, ako sa snažia získavať voličov.

Na všetko dozerá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

Komunálne a župné voľby 2022

Peter Pellegrini

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie