Denník N

Nehádžme Rusov, ktorí odchádzajú, do jedného vreca

Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia s prezidentmi Litvy, Poľska, Lotyšska a Estónska. Foto - TASR/AP
Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia s prezidentmi Litvy, Poľska, Lotyšska a Estónska. Foto – TASR/AP

Aj Poliaci dlho zúfalo lipli na svojom dávno stratenom postavení regionálnej veľmoci, nakoniec však prijali zásadu, že nebude nezávislé Poľsko bez nezávislej Ukrajiny, Bieloruska a Litvy.

Autor je poľský politológ

V širšej diskusii o ruskej vojne proti Ukrajine je dôležitým, no prehliadaným prvkom exodus Rusov z ich vlasti. Aj keď rozsah tohto javu nie je možné určiť, dá sa očakávať, že odliv bude pokračovať, najmä ak Spojené štáty presadzujú politiku, ktorá má prilákať vysokokvalifikovaných odborníkov a udržať prílev mozgov z Ruska, ako to navrhol prezident Joe Biden.

Ruská diaspóra by mohla byť kľúčovým partnerom pri budovaní nového Ruska po tom, čo už nebude vládnuť Vladimir Putin. Ale v Európe, kde je v súčasnosti rozšírená nevôľa aj voči „obyčajným Rusom“, emigranti nemôžu počítať s vrelým prijatím.

Ozaj stoja za Putinom?

Iste, táto antipatia je vzhľadom na to, že Putinova „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine má zrejme medzi ruskou verejnosťou veľkú podporu, do istej miery pochopiteľná. Takéto zistenia prieskumníkov nemožno ignorovať. Hoci Kremeľ rozbehol svoju propagandistickú mašinériu na plné obrátky, nežijeme v 40. rokoch 20. storočia. Rusi, ktorí chcú naozaj poznať pravdu, sa k nej ľahko dostanú.

Napriek tomu by sme si mali položiť otázku, či údaje z prieskumov dokážu zachytiť skutočný stav ruskej verejnej mienky, aj keď ich zhromažďuje nezávislé a stále vysoko rešpektované centrum Levada. V demokracii prieskumníci žiadajú občanov, aby zoradili viacerých kandidátov, aby im prezradili svoje preferencie. Tieto výsledky ponúkajú (s malými odchýlkami) pravdivý obraz toho, kde sa verejnosť nachádza. Ale čo si máme myslieť o prieskumoch, ktoré dávajú ľuďom „na výber“ medzi osobou s 83-percentnou podporou a nikým iným?

Odpovedať v takomto prieskume „nie“ znamená dostať sa za hranice normálnosti. Aj keď nepodporujete Putina, možno nebudete chcieť zaujať pozíciu „odlišného od všetkých ostatných“ a už vôbec nie byť úplne úprimný, keď sa prieskumníci pýtajú na politicky citlivé otázky. Vzhľadom na tieto komplikácie je najlepšie, čo môžeme urobiť, predpokladať, že Putinova podpora bude skutočne veľká. Hoci ho určite nepodporuje 70 až 80 percent Rusov, môže mať podporu približne polovice obyvateľstva.

Ale aj keby bola pravda, že proti Putinovi je len 10 až 20 percent Rusov, stále je to 14 až 28 miliónov ľudí. Prečo si ich odcudziť paušálnym odsúdením ruskej spoločnosti? Robiť si nepriateľov z týchto potenciálnych spojencov nie je fér ani politicky múdre.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie