Denník N

V Bratislave protestovali tisíce učiteľov. Ak im nezvýšia platy, začnú štrajkovať

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Tisíce učiteľov v stredu zaplnili Námestie SNP v Bratislave, kde protestovali za vyššie platy. Odtiaľ sa presunuli pred parlament, kde takmer polhodinu bez prestávky skandovali. Nakoniec vedenie školských odborov odnieslo svoje požiadavky predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi, ktorý im sľúbil, že túto tému otvorí na koaličnej rade.

Učitelia už viac ako polrok žiadajú navýšenie platov o 10 percent, a to od 1. júla. Vlani v decembri sa s vládou dohodli iba na zvýšení o 3 percentá. Ešte do protestu nebolo jasné, či na to ministerstvo školstva dostane peniaze. Po rokovaní vlády minister školstva povedal, že trojpercentné zvýšenie bude kryté. Ide asi o 36 miliónov eur.

Protest zorganizovali najväčšie školské odbory pod vedením Pavla Ondeka. Vopred mali nahlásených 13-tisíc učiteľov, ktorí prichádzali do Bratislavy autobusmi. Odhadovali, že na protest ich nakoniec prišlo 15-tisíc, čo by znamenalo, že išlo o najväčší protest slovenských učiteľov. Polícia svoj vlastný odhad nezverejnila.

Často dostávajú menej ako je priemer

„Pán Matovič aj priamo mne sľuboval vyššie platy o 10 percent,” hovorila davu odborárka z Komárna Edita Horváthová a zdvihla na tribúne veľkú fotografiu, na ktorej jej Igor Matovič s úsmevom podáva ruku. „Nebojte sa, tetuška, len si ma voľte, ja vám dám. A čo nám dal? Veľkú nulu!”

Učitelia z tribúny vyzývali premiéra Eduarda Hegera, aby vyriešil spor medzi dvoma ministrami – Branislavom Gröhlingom a Igorom Matovičom, ktorí sa už niekoľko mesiacov hádajú o platoch učiteľov. „Keď sa nám pohádajú deti v školách, vyriešime to my pedagógovia. A keď sa pohádajú ministri, takisto to máme riešiť my?“ pýtali sa z tribúny odborári.

Odborári sľubovali, že ak ich vláda nevypočuje, vrátia sa na námestia. V septembri sľubujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Igor Matovič

Protesty učiteľov

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie