Denník N

Vývoj bojov (111. deň): Ukrajinci niečo skúšajú západne od Iziumu, kým Rusi útočia na východ od mesta

Sjevjerodoneck na zábere z auta z 8. júna. Foto - AP
Sjevjerodoneck na zábere z auta z 8. júna. Foto – AP
  • Sjevjerodoneck – posledný most je preč, Rusi tu asi rieku neprekročia.
  • Rusi útočia na Sloviansk, bojuje sa o dôležité dediny, ktoré ho bránia.
  • Ukrajinská ofenzíva pri Charkive je minulosťou, teraz tam útočia skôr Rusi.
  • Rusi ďalej vyťahujú zo skladov starú techniku, najnovšie ukázali delá pôvodom z 50. rokov.
  • Mapa dňa – bieloruská opozícia monitoruje činnosť bieloruskej armády.
  • Videá dňa – ruský pancierový vlak Jenisej, veľmi poučná anketa s mladými Rusmi o vojne na Ukrajine, život v zákopoch po prietrži mračien, najťažšie ukrajinské delo v akcii, ako to dopadne, keď vrtuľník použijú ako raketomet na kolesách.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 14. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Sjevjerodoneck – posledný most je preč. Potvrdili sa správy, podľa ktorých Rusi zničili posledný most, ktorý spájal Sjevjerodoneck s Lysyčanskom. Znamená to, že Ukrajinci už cez rieku nemôžu stiahnuť ťažkú techniku. Z oblasti však zároveň prichádzajú správy o veľmi nízkom stave vody v Siverskom Donci, ktorý údajne umožňuje jeho prebrodenie.

Ak je to pravda, ukrajinskí vojaci v prípade takého rozhodnutia môžu prejsť na druhý breh, stále ich môžu zásobovať, ale ak ustúpia, prídu o ťažké zbrane, ktoré ešte v Sjevjerodonecku majú. Nie je však jasné ani to, či im tam nejaké ešte zostali. Podľa dostupných informácií sa stiahli do podzemia závodu Azot rovnako ako pred nimi obrancovia Mariupola. Na rozdiel od nich však nie sú úplne obkľúčení.

Slovenská armáda tvrdí o zničení posledného mosta cez Siverskyj Donec medzi oboma mestami, že pravdepodobne je dôsledkom rozhodnutia Rusov nepokúsiť sa po dobytí Sjevjerodonecka prekročiť rieku na tomto mieste.

Prečo je Izium znova taký dôležitý. Čoraz viac zdrojov potvrdzuje tvrdenia, že vo veľkom lese západne od Iziumu operujú ukrajinské jednotky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie