Denník N

Rakúsky Messi aj hráč, ktorého chválil Mourinho. Na Slovensku sú najväčšie talenty európskeho futbalu

Yusuf Demir (vpravo) v súboji s Rubenom Sobrinom z Cadizu. Foto - TASR/AP
Yusuf Demir (vpravo) v súboji s Rubenom Sobrinom z Cadizu. Foto – TASR/AP

Na štadiónoch na Slovensku môžete teraz vidieť budúce svetové hviezdy. Od 18. júna do 1. júla Slovensko organizuje Euro do 19 rokov.

V zápasoch, ktoré sa budú hrať v Trnave, Dunajskej Strede, Banskej Bystrici, Žiari nad Hronom a Senci, sa s vysokou pravdepodobnosťou objavia aj futbalisti, ktorí by raz mohli reprezentovať svoju krajinu aj na najvyššej úrovni.

Prechod do seniorského futbalu je vždy zložitý a väčšine talentov sa nepodarí. Nedávna história Eura do 19 rokov však ukazuje, že na takomto turnaji sa často objavia hviezdy. V roku 2016 na ňom zažiaril Kylian Mbappé, pri poslednom ročníku (2019) Ferran Torres, dnes hráč Barcelony.

Teraz sa Euro do 19 rokov hrá po prvý raz od pandémie a pre Slovensko ide už o štvrtý turnaj, ktorý v ére samostatnosti organizuje: po Eure do 21 rokov v roku 2000, Eure do 17 rokov (2013) a Eure žien do 19 rokov (2016).

Okrem domácich si na ňom zahrá ďalších sedem tímov vrátane tradičných veľmocí, napríklad Francúzsko, Taliansko či Anglicko. S prvými dvoma sa Slovensko stretne už v skupinovej fáze, skupinu A dopĺňa Rumunsko.

A zahraniční experti na mládežnícky futbal, ktorých Denník N teraz oslovil, vám cestu na štadión odporúčajú.

Skúsení hráči

Okrem najväčších krajín sa oplatí vidieť aj Rakúsko, ktoré bude v skupine B s Anglickom, Izraelom a so Srbskom. Rakúšania ťažia z výbornej práce s mládežou, na čele so silným Red Bullom Salzburg či s Austriou Viedeň. Práve z nej pochádza útočník Muharem Huskovic, ktorý má bosniansky pôvod. „Austria v tejto sezóne vo veľkom stavila na mladých a Huskovic bol jedným z tých, ktorí dostali šancu,“ hovorí pre Denník N Simon Clark, anglický expert na rakúsky futbal, ktorý žije vo Viedni. „Výsledkom bola prekvapujúca tretia priečka v tabuľke. Huskovica však, bohužiaľ, zabrzdili viaceré zranenia, ale za Austriu dal dôležité štyri góly.“

A nie je to len o Huskovicovi. Najznámejším Rakúšanom je hráč, ktorého minulý rok získala Barcelona na hosťovanie s opciou z Rapidu Viedeň,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie