Denník N

Školský týždeň: Súčasný systém vzdelávacích poukazov potrebuje zmenu, no nie ako krúžkovné

Nová časť školského newsfiltra Školský týždeň: 1. Súčasný systém vzdelávacích poukazov potrebuje zmenu, bez kvalitnej analýzy to však nepôjde. 2. Testovanie deviatakov a deviatačiek ukázalo, že aj na osemročných gymnáziách sú deti so slabými výsledkami a že najhoršie sú na tom chudobné deti. Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Súčasný systém vzdelávacích poukazov potrebuje zmenu, bez kvalitnej analýzy to však nepôjde

Parlament nedávno schválil legislatívny balíček, ktorého súčasťou bol aj príspevok na voľnočasové aktivity detí, známy aj ako krúžkovné. Nápad zaviesť tento príspevok sa stretol s pomerne širokou kritikou a kriticky sme o ňom nedávno písali aj my. Krúžkovné nakoniec bolo súčasťou balíka zákonov, ktoré prezidentka vetovala, a tak v tejto chvíli nie je jasné, či príspevok začne aj reálne fungovať.

Jednou z výhrad k návrhu príspevku na voľnočasové aktivity bolo to, že sa neopiera o žiadnu analýzu. Neuskutočnil sa napríklad výskum, ako deti a mladí ľudia trávia svoj voľný čas a čo im bráni alebo ich odrádza od toho, aby navštevovali krúžky či iné organizované voľnočasové aktivity. Zároveň nikto poriadne nevyhodnotil, ako funguje súčasný systém finančnej podpory záujmového vzdelávania detí, čiže vzdelávacie poukazy.

To však neznamená, že žiadne údaje k dispozícii nie sú. No zdá sa, že predkladatelia návrhu sa o ne neopierajú. Skúsme sa teda pozrieť, čo nám dostupné údaje hovoria o tom, ako systém vzdelávacích poukazov v súčasnosti funguje.

Čo vlastne vzdelávacie poukazy sú? Ide o každoročný finančný príspevok, ktorý vo forme poukazu dostávajú žiaci a žiačky základných a stredných škôl. Poukaz sa deťom distribuuje prostredníctvom školy, ktorú navštevujú. Deti a mladí ľudia ho môžu použiť na úhradu záujmových, rekreačných či športových aktivít, ktoré sa uskutočňujú mimo vyučovania. Poukaz však nemôžu prijímať hocijakí poskytovatelia voľnočasových aktivít. Je určený len pre školy a školské zariadenia (napríklad školský klub detí, centrum voľného času či internát).

Aktuálna výška vzdelávacieho poukazu je

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Centrum vzdelávacích analýz je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie