Denník N

Kupovať výživové doplnky na prostatu? A čo brusnice? Kedy zájsť k urológovi a čo presne vás tam čaká?

Urológ Marek Gojdič. Foto - archív M. G.
Urológ Marek Gojdič. Foto – archív M. G.

Všetky vyšetrenia sú bezbolestné s výnimkou prípadov, keď už pacient príde s bolesťami a my musíme pátrať po ich pôvode, vysvetľuje urológ Marek Gojdič. Pripomína, že preventívne prehliadky dokážu odhaliť rakovinu vo včasnom štádiu a s lepšou prognózou na vyliečenie.

Keď som sa viacerých mužov pýtal, čo im prekážalo na návšteve urológa, neboli to ani tak samotné vyšetrenia, ale to, že WC je vždy na chodbe a oni musia nosiť moč v pohári pred očami iných pacientov. Neraz takých, ktorí čakajú na vyšetrenia v iných ambulanciách. Pripadalo im to nekomfortné.

Každý uvedomelý človek, ktorý sedí u lekára, vie, že ostatní tam neprišli z dlhej chvíle, ale preto, že majú takisto nejaký problém. Dehonestujúce by bolo, keby urológova sestra vyšla na chodbu a na pacienta by zavolala: „Dovnútra ide ten pán s kvapavkou.“ To sa však deje len vo vymyslených vtipoch.

Realitou je, že každý urológ pristupuje k pacientovi diskrétne a empaticky so zreteľom na jeho povahu ochorenia. Staršie budovy sú nejako situované a vybavené, umiestnenie WC v nich neovplyvníme. Preto nevieme zmeniť ani to, že pacient musí pohár s močom nosiť pred očami iných pacientov.

Na druhej strane, moderné zdravotné zariadenia sú už prispôsobené a pacienti majú zabezpečený dostatok intimity. Hanbiť sa však netreba nikdy. Pacienti, okolo ktorých niekto prechádza s pohárom moču, možno idú k lekárovi s ťažšími problémami ako ten, ktorý sa hanbí. A možno na chodbe na iných špecialistov čakajú pacienti, ktorí majú také ťažkosti a prejavy ochorení, aké by inému ani nenapadli. Ten, čo ide na preventívnu prehliadku k urológovi, je tam možno zo všetkých najzdravší.

Vstupuje vám do práce aj „doktor Google“, teda že pacienti prídu a majú jasno v diagnóze aj spôsobe liečby?

Neraz prídu s tým, že niečo čítali na internete, potom si to našli na tele a zistili, že určite zomrú. Prečítali si najhoršie prognózy a to ich donútilo prísť. Veľakrát nejde o nič vážne. Iní pacienti prichádzajú s tým, že majú ťažkosti, ale pre istotu si na internete nič nehľadali. Vravia, že radšej pôjdu k doktorovi, ako by mali týždne nespať a čakať.

Sú však aj pacienti, ktorí sú na hranici výrazného sebapozorovania. Na internete si dokážu nájsť veci, ktoré si na seba napasujú, a urológovi hovoria, že je im jasné, čo im je. Pomerne ťažko sa im vysvetľuje, že nie všetky nálezy sú patologické, že všetci sme individuálni, že napríklad semenníky nemusia byť v rovnakej výške, zakrivenia penisu pri erekcii môžu byť rôzne a podobne.

Absolútna väčšina pacientov však prichádza s otázkou – toto vnímam ako problém, čo mi na to poviete vy ako odborník na urológiu? Celkovo teda nemám zlé skúsenosti. Problémom však určite sú konšpiračné webstránky, kde „rady nad zlato“, teda ako liečiť všetky možné ochorenia, ľudia nekriticky konzumujú, pričom si môžu ublížiť.

Najtoxickejší je asi Bádateľ, ktorý propaguje mimoriadne nezmyselné spôsoby liečby nielen rakoviny. Zem a vek spochybňoval liečbu chemoterapiou…

Je ich viac, škoda menovať. Výsledkom sú ľudia, ktorí sa napríklad namiesto očkovania dali zámerne infikovať covidom-19 a skončili na umelej pľúcnej ventilácii, prípadne zomreli. Istá ľudská bohorovnosť sa niekedy obráti proti jej nositeľovi.

Má zmysel kupovať si výživové doplnky známe z reklám, napríklad na prostatu?

Prostamol uno, Prostakan forte, praslička, vrbovka či ďalšie prípravky majú zmysel pre tých,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie