Denník N

Ruská cesta k predmodernite

Ruský prezident Vladimir Putin na výlete v sibírskej tajge. Foto - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin na výlete v sibírskej tajge. Foto – TASR/AP

Putinova mytológia založená na viere, nezvyčajný symbiotický vzťah s patriarchom Kirillom, prekrúcanie histórie a popieranie faktov podčiarkujú rozsah ruského stiahnutia sa zo súčasnej Európy.

Autor je ekonóm, člen britskej Snemovne lordov

Ruský spisovateľ Pjotr Čaadajev o svojej krajine povedal, že „nikdy sme nenapredovali spolu s inými národmi, nie sme príbuzní so žiadnou z veľkých ľudských rodín, nepatríme ani na Západ ani na Východ a nemáme tradície ani jedného z nich… Žijúci tu mimo časov sme neboli ovplyvnení univerzálnou výchovou ľudstva.“

To bolo v roku 1829, no „hádanka zahalená do tajomstva vo vnútri záhady“, ako Rusko o viac ako storočie neskôr opísal Winston Churchill, nemá dnes o nič bližšie k vyriešeniu. Filozof John Gray nedávno napísal, že ruský prezident Vladimir Putin „je tvárou sveta, ktorému súčasná západná myseľ nerozumie. V tomto svete zostáva vojna trvalou súčasťou ľudskej skúsenosti; smrtiace boje o územie a zdroje môžu vypuknúť kedykoľvek a ľudské bytosti tu zabíjajú a umierajú pre mystické vízie.“ To je dôvod, prečo sú západní komentátori a liberálni Rusi zmätení Putinovou takzvanou „špeciálnou vojenskou operáciou“ na Ukrajine.

Tri zložky modernizácie

Vysvetlenia Putinových činov založené na jeho osobnosti sú najjednoduchšie – a aj najpovrchnejšie. Putin sa nespráva ani ako skúsený šachista, ktorý počíta s každým ťahom, ani ako vládca ovládaný mocou a steroidmi.

Putin má skôr skreslený či minimálne jednostranný pohľad na ruskú históriu a na to, čo predstavuje zvláštne vlastnosti Ruska. To však nevysvetľuje širokú ľudovú a intelektuálnu podporu v Rusku pre jeho ospravedlňovanie konfliktu na Ukrajine. Všetci sme do istej miery zajatcami našich národných mýtov. Ide len o to, že ruská mytológia sa vymyká „univerzálnej výchove ľudstva“.

Očakávame, že sa Rusko bude správať viac-menej ako moderný či dokonca postmoderný európsky národný štát, no zabúdame, že mu unikli tri kľúčové zložky európskej modernizácie. Po prvé,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie