Denník N

Môže to pre nás byť nový štart, znie z Revúcej, kde sa začína program Mesta kultúry

Takto by mal vyzerať priestor pred budovou Prvého slovenského gymnázia, z ktorého vzniká nové kultúrno-kreatívne centrum Litterra. Foto - Litterra
Takto by mal vyzerať priestor pred budovou Prvého slovenského gymnázia, z ktorého vzniká nové kultúrno-kreatívne centrum Litterra. Foto – Litterra

Otvárací ceremoniál projektu Revúca Mesto kultúry 2022 sa uskutoční v sobotu 18. júna. Organizátori lákajú aj na program v celom regióne, ktorý bude prebiehať počas leta.

Všetko sa začalo pred troma rokmi, keď budovu Prvého slovenského gymnázia v Revúcej uzavreli pre nezáujem študentov. Banskobystrická župa vtedy prišla s iniciatívou budovu pretvoriť na kultúrno-kreatívne centrum, ktoré by k sebe pritiahlo ľudí.

Tak sa aj zrodil nápad Revúcej súťažiť o titul slovenské Mesto kultúry. „Bol to jeden z dôvodov, prečo sme kandidovali. Potrebujeme vybudovať komunity, ktoré sa budú zaujímať o kultúrne dianie, ale budú v meste participovať aj v ďalších oblastiach, ktoré ich zaujímajú, aby sa naše mesto ďalej rozvíjalo,“ hovorí Karin Kilíková, riaditeľka programovej rady a projektová manažérka Mesta kultúry.

Zámer sa napokon stal skutočnosťou a Revúca a jej okolie bude vďaka titulu od júna 2022 do mája 2023 dejiskom približne 150 podujatí širokého kultúrneho zamerania. Titul Mesto kultúry je spojený s finančnou podporou zo strany Fondu na podporu umenia, v minulosti ho získali napríklad mestá Banská Štiavnica, Nové Zámky či Stará Ľubovňa.

Pohľad na Revúcu. Foto – Prepni na Revúcu
Farbami mesta sú biela a červená, stoličky od obyvateľov budú slúžiť na rôznych akciách. Foto – Prepni na Revúcu
Zopár akcií už majú organizátori za sebou, napríklad tradičný Majáles. Foto – Prepni na Revúcu

Program sa posúval pre pandémiu

O tom, či sa Revúcej podarí v priebehu roka nájsť nové publikum, je ešte predčasné hovoriť. Mestom kultúry je len od začiatku júna, odkedy sa uskutočnilo zopár podujatí.

V jednom z nich organizátori napríklad vyzvali obyvateľov, aby do mestského úradu priniesli svoje staré stoličky. Tie dobrovoľníci opravili, vymaľovali do mestských červených a bielych farieb a osadili na nich QR kódy. Stoličky budú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie