Denník N

Ernest je duševne chorý, no aj tak ho držali vo väzbe. S raziou v Moldave sa spája aj jeho príbeh

Rany mali po policajnej razii v Moldave muži, deti aj ženy. Foto – ETP Slovensko
Rany mali po policajnej razii v Moldave muži, deti aj ženy. Foto – ETP Slovensko

Ernesta zadržali niekoľko dní pred tým, ako do osady v Moldave nad Bodvou prišlo vyše šesťdesiat policajtov. On aj obete razie bojovali za svoje práva. Hoci po rokoch na súdoch vyhrali, pocit spravodlivosti sa vôbec nedostavil.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Bol spútaný, a tak sedel na stoličke. Sedel a knísal sa. Popritom neustále plakal, kvílil a kde-tu vydal nejaký neartikulovaný zvuk. Na prvý pohľad bolo zrejmé, že ide o duševne chorého človeka.

Napriek tomu tohto mladého muža z policajnej stanice neprepustili. Naopak, na dva mesiace skončil vo väzbe.

Ernesta z osady Budulovská za Moldavou nad Bodvou zadržali 16. júna 2013 skoro ráno. Obvinili ho z útoku na verejného činiteľa. Predchádzajúcu noc mal totiž na privolanú hliadku hádzať s deťmi z osady kamene. Policajtov ľahko zranili a poškodili sklo na policajnom vozidle.

Ku konfliktu došlo v noci, keď hliadka prišla upozorniť miestnych, aby ukončili bujarú oslavu. Mali stíšiť hudbu. V osade sa od popoludnia oslavovalo, pretože sa im podarilo ukončiť projekt čistenia osady.

Po odmeňovaní tých, ktorí sa do projektu zapojili, nasledovali spev, hudba, tanec. V tom čase 31-ročný Ernest však nebol jediný, koho policajti zadržali. Rovnako skončil 17-ročný Leonard. Aj on bol podozrivý z útoku na verejného činiteľa.

Prišli sa prihovoriť

„Leona“ poznali aj manželia Šuchovci. Vladimír Šucha bol v tom čase vysokopostavený úradník v Bruseli, dnes šéfuje zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku. Lýdia Šuchová je riaditeľkou základnej školy, v minulosti bola úradníčkou, no v júni 2013 ako aktivistka pomáhala ľuďom v osade.

„Poznali sme ho ako mladého slušného muža. Neverili sme, že bol zadržaný,“ vysvetľovala Šuchová v jednom z rozhovorov, prečo sa priamo na policajnú stanicu išli pozrieť, či je pravda, že Leonarda zadržali.

Počas samotného incidentu už totiž v osade neboli. Večer odišli do penziónu, kde boli ubytovaní, a keď sa ráno zobudili, dozvedeli sa o tom, čo sa v noci a nadránom stalo. V mobile mali množstvo zmeškaných hovorov a esemesky s opisom udalostí.

Vďaka tejto „návšteve“ však Lýdia Šuchová neskôr dokázala opísať, v akom stave videla Ernesta na policajnej stanici. Policajtov upozorňovala, že je chorý. Zároveň ich presviedčala, aby si ešte vypočuli aj verziu obyvateľov osady. Policajti si preto od nich vypýtali zoznam mien a Šuchovci im ho v dobrej viere odovzdali.

Bolo to v nedeľu, oni museli odísť do Bratislavy a policajti sa zariadili po svojom.

Nemal mu kto pomôcť

Pre Leonarda aj Ernesta navrhli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie