Denník N

Vysvetľujeme: Prečo nám chýbajú zdravotné sestry a čo s tým budeme robiť?

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej

Ako chudobní príbuzní

Politici často zdôrazňujú, aké dôležité sú zdravotné sestry. Napríklad prezidentka Zuzana Čaputová im v máji vyjadrila „svoju plnú podporu“ a povedala, že sú „nenahraditeľné a hodny nášho rešpektu“.

Lenže na Slovensku sa ich počet z roka na rok znižuje a niektoré oddelenia už pre ich nedostatok nemôžu fungovať v bežnom režime. Rezort zdravotníctva sľubuje, že má pripravené krátkodobé, strednodobé aj dlhodobé riešenia.

V tomto texte sumarizujeme, čo už ministerstvo robí a aké sú jeho plány do budúcnosti. Zároveň vysvetľujeme, prečo nám chýbajú sestry a kde je situácia najvážnejšia.

O čo ide. O nespokojnosti zdravotných sestier sa na Slovensku hovorí veľmi dlho. Napríklad pred šiestimi rokmi podávali hromadné výpovede v desiatich nemocniciach vrátane Košíc, Žiliny či Prešova. V tom čase sme mali v priemere 5,74 sestry na tisíc obyvateľov, hoci na začiatku tisícročia bol priemer 6,7.

Medzitým sa však situácia ešte zhoršila – momentálne na Slovensku pracuje v priemere 5,4 sestry na tisíc obyvateľov. Priemer Európskej únie je 8,1.

Rezort zdravotníctva preto tvrdí, že ak by sme chceli mať zdravotníctvo na úrovni únijného priemeru, potrebovali by sme v systéme 15-tisíc sestier navyše.

Ako je možné, že ich máme tak málo? Analytik Martin Smatana pre Denník N vymenoval tri hlavné faktory, ktoré vplývajú na odchod sestier zo slovenského zdravotníctva.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie