Denník N

McDonald’s sa stará o prírodu – stavia vtáčie búdky, pomáha vysádzať stromy a čoskoro otvorí hotely pre hmyz

Patra Bene
Patra Bene

Spoločnosť McDonald’s sa rozhodla podporiť v hlavnom meste iniciatívu 10 000 stromov a poskytnúť živočíchom prirodzené prostredie na úkryt. Zapojením do iniciatívy, ktorú spustil Magistrát hlavného mesta Bratislava, sa spoločnosť stala významným darcom a financovala výsadbu 26 stromov, ktoré symbolizujú počet rokov pôsobenia siete reštaurácií na Slovensku. Okrem výsadby stromov sa líder v gastro priemysle taktiež rozhodol podporiť biodiverzitu umiestnením vtáčích búdok a plánovaných hmyzích hotelov po celom Slovensku.

Environmentálne výzvy pre spoločnosť si uvedomuje Magistrát hlavného mesta Bratislava, a preto sa rozhodol v roku 2019 spustiť iniciatívu 10 000 stromov, ktorej hlavným cieľom je zvýšiť množstvo zelene v mestských častiach a vytvoriť z Bratislavy moderné európske mesto, ktorému otázka ochrany životného prostredia nie je cudzia. Potreba výsadby stromov a zelene v hlavnom meste je viac ako žiadúca, keďže vegetácia plní množstvo dôležitých funkcií ako čistenie ovzdušia od smogu spôsobeného mestskou dopravou a priemyselnou výrobou, regulovanie teploty, vlhkosti vzduchu a v neposlednom rade poskytuje úkryt a útočisko pre živočíchy, čím prispieva k biodiverzite a jej rozmanitosti.

Víziou tejto iniciatívy je urobiť Bratislavu zelenšou a krajšou a z tohto dôvodu sa pomocnú ruku rozhodla podať aj spoločnosť McDonald’s, ktorá by chcela týmto krokom vyslať signál do podnikateľského sveta a motivovať iné firmy, inštitúcie a organizácie k podpore plánu systematického obnovovania drevín v Bratislave.

Časť stromoradia,Račianska ulica

„Jedným zo základných princípov pôsobenia spoločnosti McDonald’s je podnikať  s ohľadom na životné prostredie a hľadať udržateľné alternatívy výrobných procesov. Keďže potreba rozširovania zelene v mestských častiach je citeľná, rozhodli sme sa, že sa zapojíme do iniciatívy 10 000 stromov, pomocou ktorej dokážeme zlepšiť životné podmienky obyvateľov mesta a taktiež vytvoríme množstvo hniezdnych príležitostí pre živočíchy. Symbolicky sme financovali výsadbu 26 stromov, ktorých množstvo poukazuje na počet rokov pôsobenia spoločnosti McDonald’s na Slovensku. Zapojením sa do tejto iniciatívy by sme radi inšpirovali zástupcov ďalších organizácií a jednotlivcov, aby taktiež podporili výsadbu vegetácie a spoločnými silami by sme skvalitnili každodenný život obyvateľov Bratislavy, hovorí Lucia Poláčeková, PR manažérka pre spoločnosť McDonald’s na Slovensku.

Patra Bene, Ján Koľ, Lucia Polačeková

Ochrana biodiverzity ako životne dôležitá otázka ľudstva

Na základe štúdie, ktorá skúmala množstvo vtáctva v Európe v období rokov 1980 až 2017 konštatujeme, že za 37 rokov došlo k úbytku vtáctva v rozmedzí 17 až 19 %. Hlavným dôvodom prečo dochádza k tejto skutočnosti je zmena biodiverzity, ktorá je zapríčinená najmä ľudskou činnosťou. Medzi druhy, ktorých sa pokles populácie týka najviac, patrí vrabec domáci. Ten sa v minulosti vyskytoval v poľnohospodárskych krajinách v hojnom množstve. Príčinu úbytku je potrebné hľadať v nedostatku potravy, obmedzených hniezdnych možnostiach a v znečistení ovzdušia.

„V súčasnosti kvôli používaniu pesticídov v poľnohospodárstve dochádza k nedostatku potravy pre vtáctvo vo vidieckych oblastiach a tým pádom, zaznamenávame ich postupné sťahovanie sa do miest, ktoré ponúkajú vhodné prostredie pre život. Medzi druhy, ktoré sa začali postupne objavovať v mestách patria okrem holubov a vrabcov napríklad aj sýkorky či drozdy. Vtáctvo má však v mestskom prostredí naďalej obmedzenejšie možnosti hniezdenia ako na vidieku, a preto je vhodným kompenzačným riešením popri výsadbe stromov a zelene aj umiestnenie vtáčích búdok. Sme veľmi radi, že nás spoločnosť McDonald´s oslovila za účelom spolupráce a spoločne sme naprieč celým Slovensko vytvorili 20 domčekov pre malé vtáctvo, čím sa nám podarilo rozšíriť hniezdne príležitosti vtáctva,hovorí ornitológ Radovan Jombor zo spoločnosti ORNIS, s.r.o.

Okrem poklesu  populácie vtáctva dochádza každoročne aj k úbytku životne dôležitého hmyzu a v prípade, ak by došlo k vymretiu niektorých druhov, nastalo by aj zastavenie pestovania plodín a ľudstvo by stratilo zdroje príjmu potravy.

 „V spoločnosti McDonald’s je pre nás otázka ochrany životného prostredia nesmierne dôležitá, a preto sme veľmi radi, že sa nám podarilo v spolupráci s ornitológmi vytvoriť niekoľko ďalších hniezdnych možností pre malé vtáctvo. Výskyt vtáctva v mestách má nielen praktický význam, ale taktiež nám svojim spevom spríjemňujú každodenný uponáhľaný život. V najbližšom čase plánujeme umiestniť k našim reštauráciám aj užitočné hmyzie hotely,dopĺňa Lucia Poláčeková, PR manažérka pre spoločnosť McDonald’s na Slovensku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie