Denník N

Rudolf Zajac: My sme tu dobrého ministra zdravotníctva nemali, sedeli tam onakvejší exoti

Rudolf Zajac. Foto N - Tomáš Benedikovič
Rudolf Zajac. Foto N – Tomáš Benedikovič

Najhoršie je, že nedovzdelancom v politike sa úplne podriadili aj hygienici. Rád by som niekedy videl rokovanie Gröhlinga, Matoviča a Kollára, teda troch plagiátorov, hovorí bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac.

Zimu zvyknete tráviť v Španielsku, konkrétne na Tenerife, leto na Slovensku. Čím sa dnes živíte?

Som rentier. V živote som si slušne zarobil, peniaze som investoval do nehnuteľností, ktoré prenajímam, a z nich teda aj žijem. A od roku 2013, keď som prestal pracovať ako urológ, dostávam penziu.

Chceli by ste ešte raz skúsiť post ministra zdravotníctva?

Určite nie. Svet dnes funguje inak, aj politika sa robí úplne inak ako za mojich čias. Dnes má človek problém rozlíšiť, kto je socialista a kto pravičiar. Tušíte, kým je Matovič? Veď dnešná vláda presadzuje etatizmus viac ako ktorákoľvek pred ňou. Za etatistické zákony hlasuje ešte aj údajný liberál Sulík.

Staré delenie politikov nefunguje, a to už nehovorím, koľko plagiátorov v koalícii sedí. Strašná hanba. Človek by si myslel, že rozhadzovanie, aké zaviedol Fico, sa skončí, miesto toho súčasná vláda pokračuje v rovnakom kupovaní si voličov.

Kam by som sa tam ako ekonomický liberál zaradil? Súčasná vláda je liberálna asi tak, ako som ja vysoký blondiak s modrými očami. To už nehovorím o tom, že niektorí koaliční fešáci nemajú jasno ani v tom, či Slovensko patrí na Východ alebo na Západ. Pre mňa je pohodlnejšie sedieť na Tenerife a popíjať vínko.

Kedysi ste fungovali v strane OKS.

Lenže to bola iná OKS ako dnes. Taký Peter Osuský je dnes v SaS. Údajný občiansky konzervatívec v údajne liberálnej strane. Výborný rečník, ale politicky lenivý, a tak sa vezie na cudzom politickom chrbte.

Pozrite sa na Ondreja Dostála, ktorý veselo hlasoval za totálne antireformné nezmysly navymýšľané ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. Krajčí pritom porobil v zdravotníctve také zlé veci, aké za 12 rokov nedokázal spraviť ani Fico.

Už ma nebaví sledovať ľudí v politike, ktorí v nej iba pribrali 20 kilogramov a úplne rezignovali na občiansky konzervativizmus. Asi je vám jasné, že opäť narážam na Ondreja Dostála. Tá OKS je akože v čom konzervatívna strana, keď on sám hlasuje za etatistické hovadiny?

Kým Dostál odišiel robiť štátneho tajomníka, patril k tomu najlepšiemu a najslušnejšiemu, čo sme v parlamente mali. Navyše si teraz viem predstaviť vašich kritikov – toto hovorí človek, ktorý do politiky vstúpil ako nominant Aliancie nového občana, ktorú viedol dnes právoplatne odsúdený zločinec Pavol Rusko. A tá ANO bola tiež akože liberálna.

Jedna vec je byť slušný, čo Ondrej je, druhá vec je držať nejakú líniu. Keď sme boli my aktívni politici, kto tvoril omladinu, ktorú sme mali vychovávať? Ondrej Dostál, k tomu Dano Lipšic či Milan Krajniak. Kde sú dnes? Čo sme z nich vychovali?

Neprekáža mi Krajniakovo pôsobenie na ministerstve práce, dokonca ani to, že ako konvertovaný katolík robí veci, ktoré by iní katolíci nerobili. Spojiť sa však s Borisom Kollárom a so Sme rodina? Lipšic je zase raz politik, potom advokát, potom špeciálny prokurátor, pričom príde s návrhom zákona, kde by vrah mohol dostať nižší trest ako rozkrádač. To mi fakt nesedí.

Spojiť sa s Kollárom pri jeho minulosti je naozaj čudné, ale opäť vám pripomeniem Pavla Ruska.

Nech si kritici

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie