Denník N

Po vyšetrovateľoch NAKA inšpekcia obvinila aj operatívcov, tentokrát nežiada väzbu

Ilustrácia N - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

Trištvrte roka po tom, ako inšpekcia začala stíhať vyšetrovateľa Jána Čurillu a jeho kolegov, obvinila aj operatívcov, ktorí pracovali na podozrení voči inšpekcii.

V právnom štáte sa musia rozhodnutia súdov rešpektovať, pripomenul ani nie pred dvomi týždňami košický prokurátor Gabriel Huszár do Bratislavy. Odvolal sa pritom na rozhodnutia sudcov v prípade významných kajúcnikov Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu.

Sudcovia rozhodli, že nie je dôvod na väzbu dvojice kajúcnikov a ani nie je dôvod na ich stíhanie. Aj preto košický prokurátor ich obvinenie zrušil.

Obdobná situácia nastala aj v prípade štyroch vyšetrovateľov NAKA a bývalého šéfa policajnej inšpekcie. Aj pre nich žiadala bratislavská krajská prokuratúra väzbu, no krajský súd povedal, že nevidí dôvod na väzbu a ani na stíhanie.

To sa stalo ešte začiatkom októbra minulého roka, Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Štefan Mašin, Milan Sabota a Peter Scholtz sú však stále obvinení. Policajná inšpekcia ich obvinila zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

V týchto dňoch si inšpekcia odkaz od košického prokurátora vysvetlila po svojom. Trištvrte roka po obvinení vyšetrovateľov NAKA obvinila aj dvoch operatívcov, ktorí s nimi spolupracovali. Prvá o tom informovala televízia Markíza.

Branislav Dunčko a Róbert Magula sú stíhaní pre zneužitie právomoci verejného činiteľa. Ide o operatívcov, ktorí rovnako ako vyšetrovatelia pracovali na prípade podozrení z korupcie vyšetrovateľov inšpekcie.

Operatívci sú policajti, ktorí v teréne zbierajú informácie o trestnej činnosti a vytvárajú podklady pre vyšetrovateľov.

Chceli vyšetrovať inšpekciu

Vyšetrovatelia a operatívci NAKA spolu pracovali na prípade ľudí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie