Denník N

Brankár pred rozstrelom súperovi skryl ťahák. Hrdinom Austrálie je aj utečenec: Dostali sme tu novú šancu na život

Oslavy Austrálčanov po postupe na MS. Foto - TASR/AP
Oslavy Austrálčanov po postupe na MS. Foto – TASR/AP

Ani jeho spoluhráči nečakali, že by sa mohol stať hrdinom. Keď sa v pondelok večer zápas play-off o postup na MS 2022 do Kataru medzi Peru a Austráliou dostal do predĺženia a za stavu 0:0 smeroval k penaltám, tréner Austrálie Graham Arnold sa rozhodol pre odvážny krok. V posledných sekundách vystriedal brankára.

Dlhoročnú jednotku Mathewa Ryana nahradil 33-ročný Andrew Redmayne.

Veľa ľudí to nechápalo. Pre Redmayna išlo iba o tretí štart za reprezentáciu. V celej kvalifikácii chytal iba raz, a to v dueli s Nepálom, jedným z najslabších tímov Ázie.

Tréner Arnold týmto striedaním prekvapil mnohých. Vrátane brankára Ryana, ktorý však Redmayna podporil. A ten sa stal národným hrdinom, hoci ešte pred pár rokmi chcel skončiť s futbalom.

Počas penaltového rozstrelu začal na bránkovej čiare robiť teatrálne pohyby, posúval sa zo strany na stranu a mával rukami. Trochu to pripomínalo Poliaka Jerzyho Dudeka zo slávneho finále Ligy majstrov 2005. A aj Redmaynovi to vyšlo.

Luis Advincula trafil žrď a potom v šiestej sérii Redmayne chytil penaltu Alexa Valeru. Zo stredového kruhu sa za ním rozbehli spoluhráči. Redmayne zostal pri bráne, lebo mu to prikázal rozhodca: predpokladal, že vzhľadom na jeho nezvyčajný pohyb bude potrebná kontrola VAR-u, či pri penalte neprekročil čiaru. Redmayne však pravidlá neporušil a poslal Austráliu na svetový šampionát.

Nebol to jediný Redmaynov trik. Peruánsky brankár Pedro Gallese mal pri bráne svoju fľašu s vodou, na ktorú si napísal „ťahák“ s menami Austrálčanov a miestom, kam zvyčajne kopú penalty. Keď sa nepozeral, Redmayne mu ju zahodil za reklamné panely.

Ide o skvelý príbeh brankára, ktorého urážali aj vlastní fanúšikovia. Napokon začal o sebe pochybovať aj on sám, myslel si, že nie je dosť dobrý. Novinárka Guardianu Emma Kemp spomína, ako v roku 2019 prišla do tréningového centra Sydney FC, aby spravila niekoľko rozhovorov. Keď tam bola, nevedela si poradiť s kávovarom. Prišiel k nej Redmayne a kávu jej spravil. Tri roky predtým si totiž spravil kurz baristu a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie