Denník N

Kde chcú stále covid pas a aké sú nové varianty. Všetko, čo potrebujete vedieť o covide pred dovolenkou

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Odborníci v Európe v lete očakávajú novú vlnu covidu, mala by však byť mierna a nemala by pokaziť dovolenky.

Prvé postcovidové leto je tu. Podľa jedného prieskumu chce tento rok ísť na dovolenku do zahraničia 44 percent Slovákov, takmer dvakrát toľko ako vlani.

Rovnako chtiví po cestovaní do zahraničia a po oddychu sú ľudia aj inde. Napríklad v USA, kde boli dlho tvrdé opatrenia na cestovanie do zahraničia, sa hovorí, že tento rok bude ako „tri letá v jednom“.

Covid však stále nezmizol. Odborníci očakávajú letnú vlnu infekcií v Európe, ktorá sa týka nových subvariantov omikronu BA.4 a BA.5. Za sebou ju už má Portugalsko, nárast prípadov hlási aj Nemecko či Rakúsko.

Prinášame krátky prehľad, v ktorej krajine si človek ešte stále musí pripraviť covid pas, kde treba nosiť rúška vo verejnej doprave a aj, nakoľko treba mať obavy pred novými variantmi.

Aké opatrenia majú krajiny?

Drvivá väčšina krajín Európy zrušila takmer všetky opatrenia proti covidu. Do Chorvátska, Grécka, Česka, Maďarska, Británie či mnohých iných štátov môžete prísť v podstate ako pred pandémiou. Nikto od vás pri vstupe do krajiny nebude žiadať covid pas, nikoho nebude zaujímať, či ste zaočkovaní alebo nie.

V Európe je len pár štátov, ktoré budú od vás aspoň na papieri môcť pýtať covid pas. Podľa portálu slovenského ministerstva zahraničných vecí potrebujete byť zaočkovaní, prekonať covid alebo mať negatívny PCR či antigénový test na ceste do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie