Denník N

NBA opäť vyhrali Warriors. Nezľakli sa, keď ešte pred tromi rokmi boli najhorší v NBA

Stephen Curry (uprostred) drží trofej Billa Russella pre najužitočnejšieho hráča. Foto - TASR/AP
Stephen Curry (uprostred) drží trofej Billa Russella pre najužitočnejšieho hráča. Foto – TASR/AP

Basketbalisti Golden State Warriors zdolali v šiestom zápase finále Boston Celtics 103:90, vo finálovej sérii 4:2 a po dvojročnej prestávke, keď ani nepostúpili do play-off, opäť vyhrali NBA.

Warriors si po dvoch neúspešných rokoch našli nových lídrov a vďaka správnym rozhodnutiam sa dostali do šiesteho finále za posledných osem rokov, vyhrali z nich štyri (2015, 2017, 2018 a 2022). Celkovo NBA vyhrali sedemkrát.

Hráči Golden State vyhrali úvodné dve štvrtiny, v ktorých zhodne skórovali 27 bodov. Po polovici zápasu viedli o 15 bodov. Bostonu sa v tretej časti podarilo znížiť, no záverečnú štvrtinu vyhral Golden State 27:24.

Podľa štatistík ESPN sa Warriors stali prvým tímom, ktorý sa dokázal za dva roky dostať z posledného miesta k titulu. Zároveň len ako druhý klub získali titul na palubovke Bostonu. Pätica Curry, Thompson, Draymond Green, Andre Iguodala a Steve Kerr pridala do zbierky s „Dubs“ už štvrtý prsteň pre víťaza NBA.

„Celtics boli neskutoční, ich tvrdosť, atletickosť a defenzívu bolo veľmi ťažké prekonať. Rozumiem im, čím si momentálne prechádzajú, tiež poznám pocit z prehry vo finále. Každý titul je výnimočný, tento je asi najmenej očakávaný z dôvodu, kde sme sa v posledných rokoch nachádzali. Okolo svojich kľúčových hráčov sme našli nových mladíkov. Je výnimočné vidieť Wigginsa, Looneyho, Poola a Paytona, akú cestu majú za sebou a aký dosah mali na družstvo,“ povedal tréner Kerr na pozápasovej tlačovej konferencii.

Rozohrávač víťazného tímu Stephen Curry zaznamenal v zápase 34 bodov, sedem doskokov a sedem asistencií. Za svoje výkony v play-off získal cenu MVP finále po prvýkrát v kariére. Najužitočnejším hráčom sezóny bol už v rokoch 2015 a 2016.

„Stephen Curry je výnimočný, pripomína mi Tima Duncana. Samozrejme, sú to úplne odlišní hráči, ale ich ľudskosť, talent a sebavedomie, to je skvelá kombinácia, vďaka ktorej chceme kvôli nemu vyhrať. Bez neho by to nešlo, ako u Tima v San Antoniu Spurs. Teraz mu už len chýba zlato z olympiády, takže by sa mal koncentrovať na hry v roku 2024 (smiech). Zvládli sme to však ako jeden tím, na každého z nich som hrdý,“ povedal Kerr.

Prečo sú „Dubs“ momentálne najlepšou dynastiou ligy a čím sú takí jedineční oproti ostatným, že dokážu pravidelne bojovať o titul?

V článku sa dočítate:

  • o páde Golden State z finále na dno;
  • ako využili dvojročnú neúčasť v play-off;
  • kto a čo stojí za ich návratom na ligový trón;
  • prečo sú atraktívnou komoditou v NBA.

Tri tituly za sebou (three-peat) je v NBA méta, ktorá je pozvánkou medzi najlepšie dynastie histórie. Naposledy sa tento počin podaril Los Angeles Lakers v rokoch 2000 – 2002. A najbližšie k nemu v nedávnej minulosti boli práve Golden State.

Pri piatej finálovej účasti v rade doplatili v sezóne 2018/2019 na početné zranenia kľúčových hráčov. V play-off sa kopili absencie, postupne vypadli zo zostavy hviezdy ako Stephen Curry, Klay Thompson, Kevin Durant, DeMarcus Cousins alebo Andre Iguodala.

Výsledkom bol nielen historicky prvý titul pre Toronto Raptors, ale aj hráčske zemetrasenie. Durant odišiel do Brooklynu Nets, Iguodala do Memphisu Grizzlies a DeMarcus Cousins do Los Angeles Lakers. Zdalo sa, že hviezdna éra Warriors a rozpad „Veľkej trojky“ (troch hviezdnych hráčov) je na svojom konci. „Možno to tak bude. Bol by som však naivný, keby som nečakal niečo takéto. Nikdy neviete, čo bude, či to bude dobré alebo zlé. Každopádne, tešíte sa na to,“ vravel po neúspechu vo finále generálny manažér Bob Myers.

Dva roky prestavby a hľadania nových lídrov

V zámorských súťažiach, nielen NBA, je bežné, že po konci jednej úspešnej éry sa kluby rozhodnú radikálne prestavať káder, či už z hráčskych, alebo finančných dôvodov. V oboch prípadoch to Golden State nemali jednoduché, v platovom strope nebol veľký priestor na manévrovanie v dôsledku luxusných kontraktov a pravidelný boj o najvyššie pozície znamenal zároveň nízke postavenie na draftoch. Pri týchto limitoch sa ukázal excelentný skauting a trpezlivá práca s hráčmi.

Samozrejme, v sezóne 2019/2020 si to vybralo svoju daň – len 15 víťazstiev, posledné miesto v Západnej konferencii a najhoršia zápasová bilancia od premenovania na súčasný názov klubu, ku ktorému prišlo v roku 1971. V podstate celosezónna absencia tzv. „Splash Brothers“ – Curryho a Thompsona, znamenala pre klub hľadanie nových lídrov. Výborne zapadol najmä Andrew Wiggins, v zostave nahradil D’Angela Russella, ktorý sa v systéme Warriors herne nenašiel. Do budúcich rokov sa ako kľúčová ukázala akvizícia Jordana Poola a udržanie Juana Toscana-Andersona.

Vedenie klubu, na čele s trénerskou osobnosťou Stevom Kerrom, nerobilo unáhlené a predčasné rozhodnutia. Ani posledné miesto v rámci celej ligy nezatriaslo jeho miestom na lavičke, práve naopak.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Basketbal

NBA

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie