Denník N

Smer sa Alobalu báť nemusí

Ilustrácia – Moral & Banal
Ilustrácia – Moral & Banal

Hovorte, že všetci politici sú rovnako zlí – Fico a Smer sa vám za to poďakujú.

Podozrenie, že poslanec Smeru Vladimír Jánoš vypaľoval uhľobaróna Čičmanca za to, že predseda Smeru a premiér Robert Fico istil dotácie na ťažbu, je v súčasnosti v princípe nedokázateľné. Smer kontroluje políciu a prokuratúru a nedopustí, aby sa niekto z jeho ľudí dostal pod taký tlak, aby rozprával.

Ak je totiž príbeh o bankovkách v alobale pravdivý, poslanec Jánoš je v ňom len nevkusný nástroj na vyberanie percent. Lebo len premiér má takú silu, aby dokázal udržiavať pri živote pomoc uhoľným baniam.

Prípad Alobal má napriek tomu šancu získať viac pozornosti ako iné dennodenne zverejňované zlodejiny a dostane sa možno až na úroveň najtrendovejších symbolov, ako sú paškovci a slovensko.sk.

Ak sa to však aj stane, pre popularitu Smeru to nebude znamenať nič dramatické. Korupciu neľúbi nikto, ale pre veľkú časť voličstva Smeru môže byť príbeh z Prievidze skôr dôkazom, že Smeru má byť región za čo vďačný.

Na hnedouhoľné dotácie sa neodvážila siahnuť žiadna doterajšia vláda, ale Smer si dokázal privlastniť rolu záchrancu baní. Ak si potom za to strana na svoj chod vypýtala niečo späť, môže to mnohým dokonca znieť ako férový biznis.

Voliči Smeru nie sú neinformovaní hlupáci. Rozumejú, že na pozadí politiky Smeru sa odohráva nepretržitá rabovačka. Viac ako voliči iných strán však veria, že to je všeobecný princíp politiky a dôležité je, čo z toho majú oni. A vo zveličovaní darov, ktoré dáva ľuďom vláda, je Smer na slovenskej scéne bezkonkurenčný.

Ak teda niekto verí, že skôr či neskôr sa prevalí kauza, ktorá obľúbenosť Fica, Kaliňáka, Rašiho a spol. dramaticky zníži, ráta zle. Niežeby sa tok škandálov vlády Smeru mal prečo spomaliť.

Smer bol vo vláde celkovo už osem rokov, a tak sa nové a nové historky budú množiť prirodzene. Tie môžu vyháňať nahnevanosť Ficových odporcov do nepríčetna, no na spokojnosti priaznivcov Smeru sa to prejaví minimálne.

Téma korupcie môže Smer vo voľbách ohroziť len v prípade, ak vášne zvýšia volebnú účasť jeho odporcov. Ak Fico pri mobilizácii vlastných a nezvládnutí káuz zobudí demotivovaných voličov pravice, nezíska vytúžených 76 kresiel.

Na to by však musel niekto prebrať z ilúzie tú časť verejnosti, ktorá po Gorile a rozpade Radičovej vlády zatrpkla v predstave, že v konečnom dôsledku sú všetci politici rovnako zlí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Alobalová kauza Smeru

Komentáre

Teraz najčítanejšie