Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Utrpenie Igora v strednom veku

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

1. Skutočné tragédie 2. Protivenstvá, ktorým čelia politici 3. Koniec dobrý, všetko dobré

Svet už niekoľko dní upiera pozornosť na utrpenie najprenasledovanejšieho politika v tomto storočí. Nedá sa vylúčiť, že v krátkom čase niekomu ako riešenie napadne, že by si Žid dvadsiateho prvého storočia tiež založil vlastný štát. Ako hold noblese, s ktorou tieto príkoria znáša, venujeme dnešné vydanie iným krivdám. Banálnejším než sú kritické médiá, ale našťastie nie každá noc je krištáľová.

1. Skutočné tragédie

Začnime v parku v Sofii. V septembri 2008 v ňom traja stredoškoláci „hliadkovali“ s úmyslom nájsť a takpovediac si podať homosexuálov. Do rany im padol 26-ročný muž, ktorý na nich výzorom pôsobil ako homosexuál. Zbili ho, zaškrtili a mŕtveho nechali na mieste, akurát si jeden z páchateľov vzal jeho mobil a niekoľko mesiacov po vražde ho používal. Tak na nich napokon aj prišli.

Súd vzal do úvahy vek páchateľov a ich čistý register trestov ako poľahčujúce okolnosti, priťažujúce okolnosti v podobe motivácie útoku do úvahy vziať odmietol. Rozhodol sa pre mimoriadne zníženie trestu pod zákonnú hranicu.

Matka zavraždeného muža sa obrátila na Európsky súd pre ľudské práva a uspela. Základným problémom, ktorý štrasburský súd identifikoval, je absencia takého ustanovenia v bulharskom trestnom kódexe, ktoré by tamojšiemu súdu umožnilo prihliadnuť na špecifický motív vraždy (skutočná alebo páchateľom predpokladaná sexuálna orientácia obete) ako na priťažujúcu okolnosť.

Súd teda dospel k záveru, že Bulharsko porušilo zákaz diskriminácie, keď zločin z nenávisti nepotrestalo ako zločin z nenávisti. Matka obete dostane od štátu sedemtisíc eur.

Potom je tu Talianka s troma deťmi, ktorú prenasleduje bývalý manžel, a to dosť nechutným spôsobom. Raz tak, že skončila v nemocnici. Deti sa ho tiež boja. Talianske úrady sa okolo toho osem rokov motkajú bez reálneho výsledku.

Štrasburg svoje rozhodnutie o porušení práva na ochranu pred mučením a neľudským zaobchádzaním veľmi pekne odôvodnil, dalo by sa to citovať aj celé. Vyberáme toto: „Súd zdôraznil, že hoci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie