Denník N

Organizátor festivalu Lovestream: Máme čo zlepšovať, ale neľutujeme, že sme do toho išli

Ján Kakaščík pred odovzdávaním štadióna týždeň po festivale. Foto N - Vladimír Šimíček
Ján Kakaščík pred odovzdávaním štadióna týždeň po festivale. Foto N – Vladimír Šimíček

Na Národný futbalový štadión v Bratislave prišli 3. júna, za týždeň tam pripravili prvý ročník veľkej hudobnej akcie, ktorej headlinermi boli popová speváčka Dua Lipa a skupina Red Hot Chili Peppers. Keď sme sa stretli vo štvrtok 16. júna, organizátori festivalu Lovestream práve odovzdávali štadión, na ktorom sa už začínal vymieňať trávnik na ďalšiu futbalovú sezónu. „Aj my už premýšľame o ďalšom ročníku, máme prevládajúce pozitívne reakcie,“ hovorí produkčný a hovorca festivalu JÁN KAKAŠČÍK.

Kedy vlastne vznikla myšlienka urobiť v Bratislave nový letný festival?

Už sa trochu strácam v rokoch, vzhľadom na dvojročnú pauzu v kultúre, myslím, že v roku 2019. Potom to na jar veľmi rýchlo padlo, takže sme to vzdali. Povedali sme si, že okej, skúsime to na ďalší rok, veď to možno rýchlo prebehne, čo sa však nestalo, a tak sa zase všetko posúvalo.

Viac-menej sme si len dopisovali s našimi zahraničnými partnermi o tom, ako sa vyvíja situácia. V lete 2021 už sa začalo komunikovať o tom, že obmedzenia už jednoducho nemôžu trvať dlho. Na jeseň sa majiteľka agentúry Silvia Nemčovičová rozhodla, že ideme do toho a ideme podpísať kontrakt s Red Hot Chili Peppers. Vtedy to vyzeralo tak, že to je číre bláznovstvo, pretože sa akurát začínala ďalšia vlna pandémie.

Keď som písal prvú tlačovú správu o Red Hot Chili Peppers, tak som si nevedel predstaviť, ako ľudia budú vnímať, že oznamujeme novú veľkú akciu pre 30-tisíc ľudí. Bol to taký zvláštny pocit a obrovské riziko. Ale nakoniec sme sa včera so Silviou bavili o tom, že sme veľkí blázni, ale vôbec neľutujeme, že sme podstúpili to riziko a neustály stres z toho, či sa bude alebo nebude dať robiť festival, či budú alebo nebudú povinné rúška, a tak ďalej.

Keď sa opatrenia uvoľňovali, prišiel 24. február, ktorý nám ešte viac nabúral plány, než sme si vedeli predstaviť. Opäť sa potvrdilo, že my si môžeme niečo naplánovať, ale ten tam hore má iné plány a všetko bude úplne inak. Našťastie sa však nakoniec všetko na dobré obrátilo a dnes tu môžeme sedieť s veľmi dobrým pocitom.

Nebyť pandémie, bol by to iba samostatný večer Red Hot Chili Peppers?

Od začiatku to bol dvojdňový festival. Mali sme predstavu primiešať tam aj najznámejšie slovenské a české kapely, pribúdali v takom slede, že sme sa nakoniec rozhodli festival roztiahnuť na tri dni. Vedeli sme, že nemôžeme mať koncerty už hneď od rána, skôr sme to chceli poňať ako popoludňajšo-nočnú voľnočasovú aktivitu. Aby ľudia mohli prísť, užiť si to a potom sa vrátiť domov alebo do hotelov v meste.

Od začiatku ste teda mali v pláne urobiť mestský festival s veľkými zahraničnými menami, ako je napríklad v Prahe Metronome, pretože v Bratislave sa na začiatku leta nič nedeje?

Presne tak.

Prečo ste sa rozhodli pre Národný futbalový štadión?

Dali sme si ešte obhliadku jedného iného miesta mimo centra mesta, pretože sme vedeli, že tam je viac možností urobiť festival s lepším zázemím pre divákov, aby tam mohlo byť napríklad viac toaliet alebo stánkov. Okolo štadióna to nejde, pretože sme viac v obytnej zóne. Ale tá obhliadka sa skončila veľmi rýchlo.

Nevedeli sme si predstaviť, že takto by sme sa prezentovali pred veľkým hudobným svetom. Národný futbalový štadión už od základu poskytuje úplne iné možnosti na produkciu veľkej medzinárodnej akcie. Svedčia o tom aj pochvalné e-maily od manažmentov Duy Lipa a Red Hot Chili Peppers týkajúce sa kvality zázemia.

Takže do roka a do dňa sa tu stretneme znova?

Nepovedal by som, že je to také isté. Bude to téma pre najbližšie dni, pretože len teraz sme odovzdali štadión a uzatvárame debatu o tom, čo tu fungovalo a čo nie. Budeme to vyhodnocovať a povieme si, či sme boli natoľko spokojní, aby sme sa sem vrátili.

Vieme o viacerých veciach, ktoré by sa dali zlepšiť, keby sa festival konal na inom mieste, takže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie