Denník N

Vojna možno vyriešila časť problému, ktorý bránil Ukrajine do EÚ, hovorí britský ekonóm

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Pohľad z Británie: gestá potešia, ale cesta Ukrajiny do EÚ bude ťažká.

Keby bola teraz Británia v EÚ, lobovala by so Slovenskom za štatút kandidáta na členstvo pre Ukrajinu. Po brexite a vláde „na seba sústredeného“ Borisa Johnsona môžu mať Briti horšie dlhodobé vyhliadky než Ukrajinci, argumentuje v rozhovore pre Denník N ekonóm z Anglicka Alan Mayhew.

Mayhew pracoval 21 rokov v Európskej komisii a neskôr z pozície profesora na Európskom inštitúte (SEI) na Sussexskej univerzite radil poľskej, litovskej a chorvátskej vláde pred vstupom do EÚ.

Ešte pred pádom železnej opony ho počas návštev priateľov vo východnom Nemecku zvykli sledovať tamojší tajní. Rád vtipkuje, že to v ňom vzbudilo celoživotný záujem o všetko „východoeurópske.“

Pred Oranžovou revolúciou na Ukrajine v roku 2004 s ním konzultoval opozičný líder a neskorší prezident Viktor Juščenko. „Žiaľ, ukázal sa ako slabý prezident, hoci bol veľmi vzdelaný – ešte stále mám knihy ukrajinskej poézie, ktoré mi venoval,“ hovorí.

Paradoxne už vtedy ukrajinskí diplomati dúfali, že okamžite po víťazstve demokratických síl získajú formálny prísľub o budúcnosti v Únii.

Najbližším míľnikom má byť samit lídrov EÚ na budúci piatok. Predzvesť podpory kandidátskeho štatútu prišli oznámiť priamo do Kyjiva lídri veľkej trojky zakladajúcich štátov: Nemecka, Francúzska a Talianska. V piatok odporučila udelenie statusu kandidátskej krajiny pre Ukrajinu aj Európska komisia.

Nečakané pozitíva vojny – teoreticky

„Myslím si, že sú na to naozaj silné dôvody,“ komentuje profesor Mayhew. „Ak dostali prísľub štáty západného Balkánu, nevidím rozumný argument, prečo by nemala rovnakú príležitosť získať aj Ukrajina,“ dopĺňa s tým, že podporu od krajín ako Slovensko považuje za sympatickú a strategickú.

„Pre Ukrajincov by to znamenalo veľmi jasnú cestovnú mapu, postup pre ďalšie vlády. Samozrejme, najprv sa musí skončiť vojna, a aj potom je členstvo Ukrajiny víziou tak o desať až pätnásť rokov.“

Britský ekonóm a znalec integračného procesu hovorí, že už predvojnové hospodárstvo Ukrajiny skrývalo potenciálne míny pre prístupové rokovania, najmä

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie