Denník N

Vývoj bojov (113. deň): Ukrajina dosiahla významný úspech v boji proti ruskému delostrelectvu, môže spomaliť ofenzívu na Donbase

Ukrajinský vojak na samohybnej húfnici Gvozdika v Doneckej oblasti. Foto - AP
Ukrajinský vojak na samohybnej húfnici Gvozdika v Doneckej oblasti. Foto – AP
  • Rusom na okupovanom území vybuchol veľký muničný sklad, ako sa to stalo a čo to znamená.
  • O dedine Zolote, ktorá osem rokov stojí v ceste Rusom.
  • Na slovenské ministerstvo obrany deň po oznámení novej pomoci Ukrajine zaútočili hekeri.
  • Mapa dňa – kde sú ložiská ukrajinského plynu a pokiaľ sa dostal Putin.
  • Videá dňa – dnes sú mimoriadne zaujímavé, preto je ich viac: zostrelenie ruského vrtuľníka na troch videách, ktoré dávajú výnimočný pohľad na leteckú vojnu; boje v Sjevjerodonecku z pohľadu kamier na prilbách zahraničných dobrovoľníkov; ukoristený tank v ukrajinských službách v Sjevjerodonecku; ruský vrtuľník Ka-52 ničí ukrajinskú techniku; pokračovanie bitky o Hadí ostrov – Rusi prišli o ďalšiu loď, udalosť zachytil Bayraktar.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 16. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Rusom na okupovanom území vybuchol veľký muničný sklad, ako sa to stalo a čo to znamená. Chrustaľnyj je takmer osemdesiattisícové mesto v Luhanskej oblasti, ktoré ovládajú separatisti. Vo štvrtok tam vyletel do vzduchu naozaj veľký muničný sklad. Z reakcií separatistických zdrojov sa dá usudzovať, že nejde len o bezvýznamnú epizódu, akých je plná každá vojna, ale že Ukrajincom sa vydarila dôležitá operácia.

Vedenie Luhanskej oblasti tvrdí, že Ukrajinci útočili balistickou strelou Točka-U. Je to rovnaká zbraň, akou pred niekoľkými týždňami Rusi na stanici v Kramatorsku zabili takmer 60 ľudí utekajúcich pred vojnou. Luhansk takisto tvrdí, že raketa priletela od Bachmutu, ale neurčil presné miesto odpalu.

Medzi oboma mestami je vzdušnou čiarou 80 kilometrov, čo pre Točku-U nie je problém. Jej maximálny dostrel je 120 kilometrov. Čo pre ňu problémom je, je presnosť. Odchýlka od cieľa môže byť až 150 metrov. Keďže cieľom – ako dokazuje video nižšie – bol zjavne rozsiahly areál, nemusel by to byť problém. Stačilo trafiť niečo, o zvyšok sa postarali reťazové výbuchy v sklade.

Igor Strelkov sa však odvoláva na text, podľa ktorého svedkovia nad mestom videli dva ukrajinské Su-25. Ak by to bola pravda, bola by to tvrdá rana ruskej protivzdušnej obrane.

No čo je úplne kľúčové, zdroje separatistov tvrdia, že toto bol sklad, z ktorého Rusi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie