Denník N

Má 80 a vyrazil na turné. Pripomeňme si menej známe pesničkové perly a rarity Paula McCartneyho

Osemdesiatku oslavuje na svetovom turné. Foto - paulmccartney.com
Osemdesiatku oslavuje na svetovom turné. Foto – paulmccartney.com

Dnes, 18. júna, oslavuje najznámejší žijúci muzikant na svete jubileum. Napísal desiatky hitov, no teraz sa pozrime na skladby, ktorým sa nedostalo pozornosti, akú by si v skutočnosti zaslúžili, a ktoré tiež svedčia o jeho skladateľskom géniovi.

Keď nahral na beatlesovský album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band pesničku »When I’m Sixty-Four«, bol 24-ročný a predstavoval si, že keď bude mať 64, bude ležať na priedomí na ležadle a odpočívať. Dnes má 80 a práve je na vypredanom americkom turné po štadiónoch.

Paul McCartney prvýkrát vzal do ruky gitaru ako tínedžer a doteraz sa nezastavil; nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že ju zavesí na klinec. Naopak, už sa plánuje muzikál z jeho nových pesničiek a po aktuálnom albume McCartney III (2020), ktorý vyhral hitparády na oboch stranách Atlantiku, už rozmýšľa nad ďalším. Všetci poznáme jeho notoricky známe skladby ako »Yesterday«, »Hey Jude«, »Let It Be« alebo »Live and Let Die«, no tie teraz nechajme bokom. Ponorme sa hlbšie do jeho katalógu obsahujúceho stovky piesní a vyberme ďalšie menej známe perly, rarity alebo neprávom prehliadané veci. Tu je desať z nich plus jeden bonus.

I Lost My Little Girl (1956/57)

Nie je to hit ani skrytý poklad. Skôr obyčajná rokenrolová pesnička, ktorá však svedčí o tom, že Paul komponoval odmalička. Túto malú nenápadnú vec zložil ako štrnásťročný krátko po smrti mamy. Beatlesácki fanatici hovoria, že je to prvá vec, ktorú zložil na gitare, no ešte predtým vraj vymyslel dve pesničky na klavíri. Z času na čas ju vytiahol v štúdiu alebo na koncerte, jedna z verzií sa mihne v novom dokumente Get Back, no oficiálne vyšla až v roku 1991 v rámci Paulovho vystúpenia v MTV Unplugged.

And I Love Her (1964)

Beatles v začiatkoch kariéry bombardovali svet jedným hitom za druhým, no »And I Love Her« bola z úplne iného súdka než napríklad »I Want to Hold Your Hand« alebo »She Loves You«. Bola to prvá balada, v ktorej Paul odhalil svojho skladateľského génia a ukázal, že nie je len autorom tínedžerských hitov. V tých časoch Paul a John skladali obyčajne spolu, no v tomto prípade ide o vec, ktorú Paul napísal sám, aj keď mu John nakoniec pomohol s jednou pasážou. Skladba s priliehavým Harrisonovým sólom sa stala nadčasovým akustickým skvostom, nájdete ju albume A Hard Day’s Night (1964).

Things We Said Today (1964)

Rané beatlesácke skladby sú krátke úderné veci, no »Things We Said Today« sa vymyká atypickými akordickými a melodickými postupmi, čo svedčí o tom, že Paul sa ako skladateľ neustále vyvíjal smerom k zložitejším kompozíciám. Napísal ju na lodi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie