Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Blaha to môže na Facebooku skúsiť s novou stránkou, no asi by o ňu rýchlo prišiel

Dobrý deň, v dnešnom MediaBrífingu sa okrem iného dočítate:

  • prečo by Facebook mohol zmazať ďalšiu stránku Ľuboša Blahu;
  • slovenských podcastov je už viac ako 2400;
  • vláda ani za tri mesiace nezlepšila blokovanie škodlivých webov
  • a ďalšie správy o médiách.

Ľuboš Blaha tvrdí, že zrušenie jeho facebookovej stránky je „akt cenzúry“, „ohrozenie slobody slova a národnej suverenity“ a „bezprecedentný útok na demokraciu“. Vyhlasuje, že sa ho „americkí liberáli boja tak ako Donalda Trumpa“.

Čitateľa asi neprekvapí, že skutočnosť je iná. Stránka najpopulárnejšieho slovenského politika na Facebooku dlhodobo porušovala pravidlá sociálnej siete. Nie je to žiadna novinka a vedel to aj samotný Blaha. Práve preto mazal svoje staršie príspevky o covide-19. Správne si totiž vyhodnotil, že za nepravdy a manipulácie, ktoré v nich popísal, mu už dávno hrozilo zrušenie účtu. No tým, že svoje bludy zmazal skôr, ako ich začali riešiť admini Facebooku, predlžoval svoju životnosť na sieti.

Zablokovanie Blahu je de facto potvrdením, že Facebook dlhodobo zlyhával. Poslanec Smeru totiž v uplynulých dňoch či týždňoch nezverejnil nič, čo by sa vymykalo jeho bežnému štandardu. Odborníci, politici, novinári a aj bežní používatelia roky upozorňovali na jeho problematické príspevky, no Facebook nekonal.

Tohtotýždňové blokovanie je tak len korekciou dlhodobej nečinnosti. Spoločnosť Meta si zaň nezaslúži uznanie či potlesk, ale skôr otázku, prečo k tomu neprišlo už pred rokmi. Dôvody na to vtedy boli rovnaké ako dnes, zmenilo sa len množstvo škôd, ktoré Blaha medzičasom cez Facebook napáchal.

Sloboda prejavu tento týždeň neutrpela, pretože aj tá má svoje hranice. Blaha hranice nastavil tak, že blokoval každého, kto bol voči nemu v diskusii kritický alebo ho upozornil na chybu. Facebook hranice vytýčil svojimi Normami komunity.

Bežný používateľ siete môže teraz trochu viac veriť, že pravidlá môžu platiť pre každého rovnako – aj pre najpopulárnejšieho politika na sieti, ktorý Facebooku za reklamu poslal 31-tisíc eur. Od roku 2017, keď Facebook zrušil účty strane ĽSNS a vtedajším poslancom Marianovi Kotlebovi a Milanovi Mazurekovi, je to totiž prvý výraznejší zásah Facebooku voči slovenskému politikovi.

Môže si vytvoriť novú stránku? Keď v roku 2020 zrušili admini Facebooku Kulturblog a ďalšie stránky šíriace propagandu ĽSNS, tvorcovia Kulturblogu si obratom založili novú stránku. Tá funguje dodnes a má 61-tisíc sledovateľov, teda takmer štyrikrát viac ako mala pri zablokovaní pred dvoma rokmi.

Ľudia sa teraz pýtajú, či si Blaha môže vytvoriť novú stránku. Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať z jedného dôvodu – Facebook dôsledne nevymáha dodržiavanie svojich vlastných pravidiel. No keby to robil, museli by sa v Smere s predstavou novej stránky rozlúčiť.

Sociálna sieť má od roku 2019 pravidlá proti ľuďom, ktorí opakovane porušujú jej normy (Recidivism Policy). Z nich vyplýva, že ak by mala nová stránka napríklad podobný názov alebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Hoaxy a propaganda

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Slovensko

Teraz najčítanejšie