Denník N

Maďarský šéf diplomacie Szijjártó obhajuje nákup pamiatok na Slovensku: Nevytvárajme tu konšpirácie

Péter Szijjártó a Ivan Korčok v Budapešti. Foto - FB Pétera Szijjártóa
Péter Szijjártó a Ivan Korčok v Budapešti. Foto – FB Pétera Szijjártóa

Maďarsko kupuje cez nadáciu pamiatkovo chránené budovy v Komárne, Košiciach, Kežmarku či Levoči. Ministri zahraničných vecí hovorili aj o maďarských dotáciách na Slovensko.

Žiadam vás o korektnosť, povedal Péter Szijjártó v súvislosti s nákupom nehnuteľností maďarskou vládou na Slovensku po rokovaní so svojím slovenským kolegom. „Chápem, že Viktor Orbán pôsobí dobre na titulke vášho najčítanejšieho týždenníka s rozličnými šťavnatými titulkami, no chcel by som poprosiť aspoň o minimálnu korektnosť,” odkazoval Szijjártó na poslednú titulku týždenníka Plus 7 dní, na ktorej svieti článok o tom, ako Orbán skupuje Slovensko.

Ivan Korčok (za SaS) po stretnutí povedal, že od Szijjártóa teraz počul prvýkrát, že spoločnosti napojené na maďarskú vládu kupujú historické budovy na Slovensku na komerčné účely.

Szijjártó a Korčok sa na bilaterálnom rokovaní stretli prvýkrát od vymenovania piatej Orbánovej vlády a počas rokovania, ktoré bolo pôvodne naplánované na hodinu a pol, no napokon trvalo viac ako dve hodiny, sa dotkli viacerých horúcich tém v bilaterálnych vzťahoch.

  • Korčok odovzdal Szijjártóovi dokument o tom, aby spolupracovali vo veci dotácií z Maďarska poskytovaných na Slovensku. Szijjártó v tomto svojho slovenského kolegu trochu uzemnil.
  • Minister zahraničných vecí Slovenska žiadal o väčšiu spoluprácu aj v oblasti vzdelávania a kultúry, maďarská strana údajne niečo v tejto súvislosti aj prisľúbila, hoci zatiaľ nie je celkom jasné, o čo ide.
  • V záležitosti Ukrajiny reagoval Szijjártó na otázky, prečo spolu s predsedom parlamentu Lászlóom Kövérom spochybnili duševný stav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a prečo nepomôžu Ukrajine zbraňami, že odmietajú byť očierňovaní.

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ivan Korčok

Viktor Orbán

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie