Denník N

Komentátori Denníka N: Hľadá sa premiér. Volajú ho učitelia aj zdravotné sestry (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pokojne to môže byť tak, že istému typu politikov vyhovuje, keď vzdelanie nie je kvalitné, keď na školách neučia najlepšie mozgy, keď sa národ neučí tak, aby sa rozvíjalo kritické myslenie a pestovala finančná gramotnosť. Veď to sú ideálni voliči. V podcaste V redakcii boli editor Denníka E Oliver Brunovský a šéf editorov a reportérov Denníka N Marek Chorvatovič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Čakalo sa, že tento týždeň bude parlament hlasovať o prelomení veta prezidentky, ale nestalo sa tak. Klub OĽaNO povedal, že ešte o tom potrebujú rokovať. Zároveň sa ukázalo, že časť poslancov za to už hlasovať nebude, nechce, podporujú skôr prezidentkino veto. Ako veľký problém je to pre Igora Matoviča?

Chorvatovič: Je to preňho veľký problém. Dá sa povedať, že sa chytil do vlastnej pasce, pretože po tom, ako prešiel zákon, to prezentoval ako hotovú vec, ale prišlo veto prezidentky a hotová vec to nie je. Krajina je oblepená bilbordmi a zistil, že vo vlastnej strane má piatich poslancov, ktorí si myslia, že výhrady pani prezidentky sú oprávnené. Navyše potrebuje zohnať až 76 hlasov, pričom sú aj poslanci zo Za ľudí, ktorí hovoria to isté ako tí piati z OĽaNO.

Tých z OĽaNO, čo sú proti, je len päť?

Chorvatovič: Vieme o piatich. Sú to tí, ktorí sú považovaní za liberálnejšiu časť, plus starostka Skalice Anna Mierna. Samosprávy majú pred voľbami a obzvlášť na Záhorí som voči balíčku registroval silný odpor starostov, pretože by to okresalo ich rozpočty. Doteraz presne nevieme, ako zahlasujú tarabovci. Tých 76 hlasov sa bude ťažko hľadať, plus vždy tam môže vypadnúť nejaký poslanec zo zdravotných dôvodov. Nevyzerá to pre Igora Matoviča v tejto chvíli dobre a v utorok uvidíme, aké bude riešenie tejto situácie. Riešenia preňho v tejto situácii vyzerajú ako zlé a ešte horšie.

Brunovský: Ja to vidím aj ako problém pre Eduarda Hegera. To, že sa to týmto spôsobom schválilo – sólo iniciatíva Igora Matoviča sa odrazu stala zákonom. On priznal, že to chcel urobiť rýchlo, aby mu to niekto nepokazil. Vo chvíli, keď sa to celé ukázalo v plnej nahote a začali o tom hovoriť odborníci a ukazujú sa všetky rozmery toho nešťastného zákona, tak si musí aj Heger uvedomiť, že urobili veľkú chybu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie