Denník N

Jaroslav Rezník: Som národný konzervatívec, no na čelo RTVS sú preferovaní liberáli

Súčasný riaditeľ RTVS delí kandidátov na svoj post na liberálnych a konzervatívnych. Odmieta, že by to robil takticky, v snahe nadbiehať konzervatívnej väčšine v aktuálnom parlamente.

Jaroslav Rezník (55) je riaditeľ RTVS, v minulosti viedol aj tlačovú agentúru TASR a Slovenský rozhlas. V rozhovore hovorí:

  • prečo je presvedčený, že RTVS „funguje ako hodinky“,
  • či na vypočutí kandidátov pred poslancami klamal,
  • či vie, koľko poslaneckých hlasov má pred voľbou istých,
  • ale aj čo by robil, keby ho nakoniec nezvolili.

Koľko hlasov máte v parlamente zaistených?

Nezaoberám sa tým. Toto je moje deviate takéto zápasenie. Vždy som fungoval tak, že som urobil projekt, predložil ho, snažil sa ho čo najlepšie obhájiť a potom som s napätím čakal na výsledok.

Bez toho, aby ste s niekým rokovali?

Jasné.

A pritom ste si za 30 rokov vybudovali povesť zákulisného hráča, ktorý si dokáže vytvárať rôzne koalície, zostavené zo všelijakých strán a politikov.

Prečo si to myslíte?

Že máte takú povesť? To hovoria prakticky všetci.

Mohol by som teraz povedať, že stále ešte treba intenzívne bojovať proti hoaxom – ale dobre. Mám povesť všetkého možného, dôležité je, aká je realita. Už som sa zmieril s tým, že isté nálepky zo seba človek neodpára. No nemáte pocit, že sa to dá otočiť aj naopak?

Otočte to.

V roku 1993 som vyhral konkurz na riaditeľa košického rozhlasového štúdia. V roku 1997 som vyhral prvýkrát konkurz na riaditeľa Slovenského rozhlasu, v roku 2001 druhýkrát. Potom som trikrát vyhral konkurz na post riaditeľa TASR. Raz som prehral boj o post riaditeľa RTVS, v roku 2012, potom som ho v roku 2017 vyhral. Áno, rozumiem tomu, že je tendencia hodnotiť to spôsobom „začínal za Mečiara, bol tu za Dzurindu, Fica, Radičovej, zase Fica, potom Pellegriniho“… ani neviem, na koho som zabudol…

Na Matoviča ste zabudli.

Na Matoviča, a teda potom aj za Hegera. Nie je to náhodou tak, že vediem médiá verejnej služby tak, že počas môjho vedenia majú vysokú dôveryhodnosť, sú vyvážené, a preto som každé funkčné obdobie dokončil? Ako mladému manažérovi, keď sme chodili na stáže do BBC, mi vtedajší guvernér povedal: Máš desať dielikov. Štyri koalícia, štyri opozícia, dva sú vláda, tvorená koalíciou. Preto robíme spravodajstvo šesť ku štyrom v prospech vlády

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Rozhovory

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie