Denník N

Focus: Čaputovú by po troch rokoch v úrade určite volilo 15 percent ľudí, ďalších 31 percent by to zvažovalo

Najviac priaznivcov má prezidentka medzi sympatizantmi Progresívneho Slovenska, ale aj hnutia OĽaNO, ktorého predseda Igor Matovič na ňu pravidelne útočí.

Tri roky od inaugurácie by súčasnú prezidentku Zuzanu Čaputovú vo voľbách „určite“ podporilo 15 percent voličov. Pre ďalších 31 percent respondentov prieskumu agentúry Focus, ktorý si objednala televízia Markíza, by bola medzi kandidátmi, ktorých voľbu by zvažovali.

Zuzana Čaputová nastúpila do úradu prezidentky 15. júna 2019. Mandát sa jej končí o dva roky, teda v roku 2024, a doteraz nepotvrdila, či bude znovu kandidovať.

Občania ju zvolili do funkcie v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnili v dvoch kolách v marci 2019. Čaputová vyhrala suverénne už 1. kolo, keď dostala vyše 40 percent hlasov. V 2. kole porazila svojho protikandidáta Maroša Šefčoviča so ziskom 58,4 percenta.

Popularita prezidentky klesá

Focus uskutočnil prieskum pre reláciu Na telo ešte koncom mája, v jednom zbere dát s prieskumom straníckych preferenciídôveryhodnosti politických lídrov. Aj ten ukázal, že Čaputovej popularita klesla. Prvý raz od júna 2019 ju v rebríčku predbehol bývalý premiér a predseda Hlasu Peter Pellegrini.

Čaputovej dôverovalo 42 percent voličov, Pellegrinimu 44 percent.

Prezidentka Čaputová bola na vrchole dôveryhodnosti na jeseň 2020, keď jej dôverovalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

OĽaNO

Prieskumy preferencií

Progresívne Slovensko

SaS

Sme rodina

Smer

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie