Denník N

Vredy z piluliek vymeňte za pravidelné prechádzky. Štúdia naznačuje, že chôdza môže predchádzať bolesti kolien

Ilustračná foto. TASR
Ilustračná foto. TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

skupina amerických vedcov štyri roky skúmala, čo by ľuďom vo veku 50 a viac rokov pomohlo zbaviť sa nepríjemných bolestí kolenných kĺbov. Svoje zistenia publikovali pred pár dňami v novej štúdii, pričom jej závery teraz citujú médiá na celom svete.

New York Times označil výsledok za „sľubný”, keďže by mohol byť receptom, ako odvrátiť nové bolesti kolien u ľudí s osteoartrózou. Navyše ide o „ľahký a bezplatný” spôsob boja s týmto častým zdravotným problémom.

Osteoartróza je degeneratívne ochorenie, ktoré nastáva, keď sa kĺbová chrupavka, priliehajúce kosti či kĺbové puzdro opotrebujú. Výsledkom je obmedzenie pohyblivosti kĺbu a často aj jeho viditeľná deformácia. Len v USA osteoartróza trápi 32,5 milióna dospelých.

Autori nového výskumu naznačujú, že aj keď sa zamerali výlučne na kolenný kĺb, recept na zmiernenie bolesti by mohol fungovať aj pri iných kĺboch. Napríklad bedrovom či ramennom, pri ktorých takisto často dochádza k opotrebovaniu.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Nová štúdia zaujala verejnosť hlavne preto, že jej závery sú triviálne. Vedci totiž zistili, že na eliminovanie ďalšej bolesti kolenných kĺbov vo väčšine prípadov stačí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie