Denník N

Kazašský prezident sa nezľakol Putina. Vzápätí si od neho vypočul skrytú hrozbu

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre. Foto - TASR/AP
Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre. Foto – TASR/AP

Celý Sovietsky zväz je historické Rusko. Putin varoval kazašského prezidenta, ktorý neuznal republiky na Donbase.

Všetko išlo, ako bolo naplánované. Ruský prezident Vladimir Putin v piatok na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre predniesol svoj najdlhší verejný prejav od začiatku invázie. Okrem iného povedal, že „ekonomický blitzkrieg proti Rusku nemá žiadnu šancu na úspech“.

Na pódiu bol spolu s prezidentom Kazachstanu Kasymom-Žomartom Tokajevom. Ide o blízkeho spojenca Moskvy, ktorému Putin v januári počas protivládnych protestov pomohol potlačiť revolúciu v uliciach, keď do krajiny poslal vojská.

Tokajev však priamo pred Putinom a plnou sálou naznačil, že nie je iba bábkou Kremľa.

Prečo ich neuznajú

Moderátorka panelu, jedna z hlavných propagandistiek Kremľa a šéfredaktorka ruskej vládnej televízie RT Margarita Simonianová sa ho spýtala, čo si Kazachstan myslí „o špeciálnej operácii“ Ruska na Ukrajine. Tokajev sa nezľakol.

„Raz sa spočítalo,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Protesty v Kazachstane

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie