Denník N

Bol posadnutý herečkou a chcel ju ohromiť vraždou prezidenta. Reaganov atentátnik je po 41 rokoch na slobode

John Hinckley na snímke z roku 2003. Foto - TASR/AP
John Hinckley na snímke z roku 2003. Foto – TASR/AP

Atentátnik John Hinckley sa rozhodol zastreliť prezidenta Ronalda Reagana, aby sa zapáčil herečke, do ktorej sa platonicky zamiloval. Reagan pokus o atentát 30. marca 1981 prežil a Hinckley skončil v ústave. Až minulý týždeň bol definitívne oslobodený od súdneho a lekárskeho dohľadu.

„Po štyridsaťjeden rokoch, dvoch mesiacoch a pätnástich dňoch mám slobodu! Konečne!“

Týmito slovami v stredu napoludnie John Hinckley oznámil, že je po viac než štyroch dekádach opäť slobodným človekom. Šesťdesiatsedemročný muž sa obratom začal na sociálnych sieťach ponúkať podobne, ako keď sa napríklad pred rokmi uchádzal o záujem verejnosti dvojnásobný vrah Jiří Kajínek prepustený na slobodu prezidentom Zemanom.

Atentátnik Hinckley sa chystá na turné po USA, na ktorom chce dychtivým záujemcom rozprávať, ako sa v roku 1981 pokúsil zabiť amerického prezidenta, a spievať do toho vlastné pesničky. Tie už fanúšikovia poznajú aj z YouTube, kde spieva o slobode a hrá pri tom na gitare.

„Vystúpenie v Chicagu sa dobre predáva, príďte!“ píše na svojom twitterovom účte, ako by ani nebol človekom, ktorý na jedného prezidenta strieľal a ďalšieho plánoval zabiť. Jeho príbeh ukazuje, že niekedy ani obrovské finančné zázemie rodiny nezaručí, že sa z nádejného syna nestane spoločensky nebezpečný, vyšinutý podivín.

Neúspešný atentátnik sa na svojej neslávnej sláve snaží zarobiť, ako sa len dá. Viac príležitostí na zamestnanie totiž nemá. Foto – Twitter Johna Hinckleyho

Osudným sa mu stal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Svet

Teraz najčítanejšie