Denník N

Moderátor Dírer: To, že som teplý, nie je problém (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Som rád, že som prispel k scitliveniu spoločnosti, hovorí moderátor Richard Dírer, ktorý sa v politickej diskusii spýtal poslanca Gyimesiho, aký má problém s gejmi.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred týždňom ste mali v relácii poslanca OĽaNO Gyimesiho, ktorý chce zakázať dúhové vlajky na úradoch, a na konci ste sa ho veľmi sympaticky opýtali, aký má s gejmi problém, a povedali ste mu, že ste si pri tejto príležitosti dali aj svoje dúhové tričko. Ako ste sa rozhodovali, či to spraviť?

Ťažko. Zhodou okolností sme boli vo štvrtok večer, pred tou nedeľou, na večeri s generálnym riaditeľom Ta3, riaditeľkou spravodajstva, plus niekoľko redaktorov a moderátorov a mne to tam napadlo. Rovno som sa spýtal, čo si o tom myslia, a prišla pozitívna odpoveď. Napriek tomu, do nedele rána som premýšľal, či to urobím. Nechcel som, aby to bolo prvoplánové. V nedeľu ráno, keď som sa balil do televízie, padlo rozhodnutie, že dobre, zoberiem si to gej tričko, a až v televízii som si napísal otázku tak, ako padla.

Už aj keby ste mali len to tričko, tak by išlo o vyjadrenie nejakého postoja. 

To som práveže nechcel. Pointa bola, že keď už si dám to tričko, tak potom sa to aj spýtam – otázkou, ktorú vztiahnem na seba – a zaradím sa do deja.

Už ste niekedy predtým povedali verejne do televízie alebo niekde inde do médií, že ste gej?

To je práve ten šok, ktorý teraz zažívam. Nikdy som sa tým netajil, žijem si svoj spokojný gej život už pomaly tridsať rokov, všetci to o mne vedia, rodina, známi, novinári, kolegovia v práci, politici, ale nikdy to nebolo takto verejne odprezentované.

Museli ste nad tým premýšľať aj kvôli sebe, že už to bude verejné?

Nie. Skôr som riešil dva pohľady. Prvý bol, že či je vhodné urobiť to v politickej relácii, a druhý bol, že čo by bol následok, čo môžem spôsobiť. Myslím si, že moderátor v relácii nemá riešiť svoje osobné problémy, v tomto súhlasím s tým množstvom hejtov, ktoré mi prišli alebo ktoré som si o sebe prečítal, má to však jeden háčik. To, že ja som teplý, nie je problém. Čiže neriešil som svoj problém. Povedal som to preto, aby som ukázal, že komunita teplých, homosexuálov, nebojím sa povedať, že aj buzerantov, nie je žiadnou fiktívnou skupinou ľudí. To nie je žiadna fikcia, že pán Gyimesi, a čo by ste povedali, že čo tí homosexuáli? Nie, týka sa to aj mňa a to bola tá myšlienka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie