Denník N

Prezidentka stratila voličov opozície aj seniorov, no jej čísla sú pre ďalšiu kandidatúru stále dobré

Zuzana Čaputová. Foto - TASR
Zuzana Čaputová. Foto – TASR

Pozreli sme sa detailnejšie na najnovšie dáta, ktoré tri roky po inaugurácii v júni 2019 ukazujú pokles popularity Zuzany Čaputovej. Na vrchole popularity jej verili dve tretiny voličov.

Tri roky od nástupu do úradu prezidentky má Zuzana Čaputová vrchol popularity za sebou. Nie je to nová informácia, tento trend trvá už rok a pol, od januára 2021. V tom čase sa dôveryhodnosť hlavy štátu ešte držala nad 60 percentami, odvtedy klesla na súčasných 42 percent.

Televízia Markíza cez víkend zverejnila prieskum, v ktorom sa anketári agentúry Focus po prvý raz od prezidentských volieb v marci 2019 respondentov spýtali, či by Zuzanu Čaputovú volili za prezidentku, ak by opäť kandidovala. Odpoveď „určite“ zaškrtlo 15 percent ľudí, ako jednu z možných kandidátok a kandidátov by ju zvažovalo ďalších 31 percent voličov. „Nikdy“ by Čaputovej hlas nedalo 46 percent opýtaných.

Aj tento typ prieskumu potvrdil, že Zuzana Čaputová už nie je političkou, ktorá by získavala priazeň naprieč politickým spektrom. Postoj k prezidentke sa polarizuje podľa straníckych preferencií a oproti obdobiu spred roka a pol výrazne stratila body medzi opozičnými voličmi.

No ako upozorňuje sociológ a šéf agentúry Focus Martin Slosiarik, výsledok prieskumu naznačuje, že štartovacia pozícia Zuzany Čaputovej – ak by sa teda rozhodla znovu kandidovať – je stále veľmi dobrá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie