Denník N

Ako zastaviť odliv mladých vedcov a rozdeľovať projekty férovo? Najväčšia grantová agentúra robí veľké zmeny

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock
  • Mapovali sme aktuálnu diskusiu o podpore mladých vedcov a vedkýň, ktorí majú na Slovensku komplikovaný prístup k veľkým grantom. Ako im pomôcť, aby neodišli a svoje kariéry rozbehli u nás? 
  • Granty nad 200-tisíc eur majú po novom posudzovať medzinárodné panely, ale tento rok sa ešte pôjde podľa starého modelu. Aký význam majú také panely a s akými peripetiami je ich zavedenie spojené? 

Predstavte si, že by ste zápasili s boxerom, ale z vyššej váhovej kategórie. Bolo by to fér?

V podobnej situácii sa na Slovensku ocitajú mladí vedci a vedkyne, keď sa uchádzajú o najväčšie granty. Ich súpermi sú aj profesori s desiatkami publikácií a citácií, čo mladých ľudí, ktorí len rozbiehajú svoju kariéru, pri hodnotení projektu diskvalifikuje.

Znechutení preto zvažujú odchod do zahraničia, kde je pomoc mladým bežná. „Brain drain [odliv mozgov – pozn. red.] je vážny problém,“ hovorí jeden z vedcov.

Momentálna situácia je však viac ako kedykoľvek v minulosti naklonená zmene pomerov.

Denník N sa v ostatných týždňoch rozprával s mnohými vedcami a vedkyňami. Chceli sme pochopiť okolnosti udeľovania najväčších grantov na Slovensku a návrhy možných zlepšení.

Nejde o malý balík peňazí. V ostatných troch rokoch rozdeľovala Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) na granty takmer 40 miliónov eur (hoci v porovnaní so zahraničím ide o zlomok).

Od starého systému k medzinárodným panelom

Zásadnou zmenou je zavedenie medzinárodných expertných panelov, ktoré by mali rozhodovať o najväčších

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie