Denník N

Buriat, ktorý bojuje na strane Ukrajiny: Do Ruska sa už nechcem vrátiť, nie je tam žiadna budúcnosť

Olexij Vasiljev. Foto - archív O. Vasiljeva
Olexij Vasiljev. Foto – archív O. Vasiljeva

Keď sa objavili správy o masakri civilistov v Buči a ďalších mestách v Kyjivskej oblasti, okrem Rusov sa za páchateľov označovali aj Buriati, ktorí sú súčasťou ruskej armády.

Buriati sú etnickou skupinou mongolského národa, no sú považovaní za samostatnú národnosť. Väčšina z nich žije na území dnešného Ruska – v Buriatskej republike. Väčšina z nich vyznáva budhizmus.

Vzdialenosť z Buriatska na Ukrajinu je takmer 7000 km. Niektorí Buriati prekonávajú túto vzdialenosť, aby mohli bojovať proti Ukrajincom. Olexij Vasiliev je etnický Buriat, ktorý prišiel na Ukrajinu už pred dvanástimi rokmi. Vyštudoval umenie, pôsobil ako dídžej a dnes ako vojak slúži v ukrajinskej armáde.

V rozhovore hovorí o tom, prečo sa rozhodol odísť z Ruska, ako sa dostal do ukrajinskej armády, ako vníma účasť Buriatov na masakroch civilistov v Kyjivskej oblasti a prečo sa už nikdy nechce vrátiť do Ruska.

Na vašom facebookovom profile je uvedené, že pochádzate z Ulan-Ude, hlavného mesta Buriatskej republiky. Patríte medzi etnických Buriatov?

Môj otec je etnický Udmurt (európsky ugrofínsky národ žijúci prevažne v Ruskej federáciiautonómnej republike Udmurtsko – pozn. red.), moja matka je Buriatka. Ale tak sa stalo, že som svojho otca nikdy nevidel, nijako sa nezúčastňoval na mojom živote.

Keď váš strýko, ukrajinský spisovateľ buriatského pôvodu Dorje Batuu, videl dôsledky masakra, na ktorom sa podieľali buriatskí vojaci, v rozhovore povedal: „Nie je mi ľúto Buriatov, ktorí bojujú na Ukrajine, hanbím sa za nich. Tých ľudí, ktorí sami seba nazývajú Buriatmi, nepovažujem za Buriatov, môj národ má hodnoty, ktoré oni porušili. Môj národ má náboženstvo, ktoré oni pošliapali.“ Stotožňujete sa s ním?

Áno, pretože som vyrastal na rovnakých hodnotách ako on. Rusko vždy presadzovalo a stále pokračuje v politike umelej asimilácie východných národov. Rusko fakticky zničilo buriatsky národ. Zničilo jeho jazyk, ničí aj samotných ľudí. Budhizmus zatiaľ nie je zakázaný, ale Buriatom aktívne vštepujú kresťanstvo. A oni to akceptujú. Moja mama, Buriatka, čistokrvná Ázijčanka, o sebe raz povedala, že je Ruska. Šokovalo ma to.

Buriati dnes majú natoľko rozmazanú identitu, že sa už sami považujú za Rusov. Buriatský jazyk postupne vymiera, takmer nikto ho nepoužíva. Buriatské relácie nikto nesleduje, pretože drvivá väčšina Buriatov už nerozumie svojmu jazyku.

Vy posledné roky žijete na Ukrajine. Kedy ste sa rozhodli odísť z Buriatska?

Podnietili ma k tomu udalosti z roku 2008, keď Rusko zaútočilo 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie