Denník N

Boli skokanom českej politiky, teraz hnutím STAN otriasajú škandály. Obvinený je aj bývalý šéf slovenského Carga

Petr Hlubuček bol trojkou na kandidátke Starostov a nezávislých. Obvinený je z korupcie a účasti na organizovanom zločine. Foto - Facebook Starostové a nezávislí
Petr Hlubuček bol trojkou na kandidátke Starostov a nezávislých. Obvinený je z korupcie a účasti na organizovanom zločine. Foto – Facebook Starostové a nezávislí

Korupčná kauza Starostu Petra Hlubučka na pražskom magistráte môže mať dopad na existenciu samotného hnutia aj vlády Petra Fialu. Jeden z obvinených údajne spáchal samovraždu.

Mal som pripravený zoznam 19 poslancov pre prípad, že by voľby dopadli skutočne dobre, taký dream team. Nakoniec ich máme o 14 viac,“ povedal ešte po jesenných voľbách do poslaneckej snemovne dnes už bývalý poslanec za STAN Jan Farský.

O strane Starostové a nezávislí (STAN) sa ešte po októbrových voľbách do Snemovne hovorilo ako o najväčších skokanoch českej politiky.

Aj keď v predvolebnej koalícii s Pirátmi získali len 15,6 percenta oproti očakávaným 20 až 25, dostali sa prvýkrát do vládnej koalície a vďaka krúžkovaniu jednotlivých kandidátov sa im podarilo výrazne predbehnúť Pirátov. Tí skončili len so štyrmi poslaneckými kreslami, zatiaľ čo Starostovia ich získali 33, čo prekvapilo aj samotných členov strany.

Stredopravicová strana nebola pred voľbami poškvrnená žiadnym korupčným škandálom ako ODS a nebola ani taká ideologicky profilovaná ako ľudovci z KDU-ČSL. Spolu s umierneným vystupovaním a zastúpením osobností z regiónov tak tvorila prijateľnú alternatívu pre voličov koalície Spolu, ale aj niektorých nepresvedčených voličov ANO.

Starostové boli niekedy prezývaní aj „strana skautov“, pretože sa prezentovali ako protikorupčné hnutie s čistým štítom. S Pirátmi predstavili počas letnej kampane svoj protikorupčný balíček, ktorého súčasťou bolo napríklad prešetrenie covidových zákaziek vlády Andreja Babiša, alebo návrh zaviesť maximálnu lehotu na vyriešenie káuz do 18 mesiacov.

Predseda hnutia a súčasný minister vnútra Vít Rakušan zožal úspech v predvolebných debatách a vo voľbách nakoniec získal najviac preferenčných hlasov. Hovorilo sa o ňom aj ako o možnom kandidátovi na premiéra v budúcich voľbách, ale aj ako o kandidátovi na prezidenta.

Hviezda protikorupčnej strany však začala hasnúť krátko po voľbách, keď sa začali vyplavovať na povrch rôzne väčšie aj menšie kauzy jej najznámejších tvárí.

Tie zaklincoval minulotýždňový zásah Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ – česká obdoba slovenskej NAKA) na pražskom magistráte a v pražskom dopravnom podniku. Medzi trinástimi obvinenými rezonovala aj trojka na kandidátke za STAN – Peter Hlubuček.

Obvinený je aj bývalý šéf Cargo Slovakia

Na Slovensku takmer neznámy Petr Hlubuček bol poprednou tvárou v strane STAN. Bol starostom mestskej časti Praha-Lysolaje a námestníkom primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti).

Práve z pozície námestníka mal Hlubuček spolu so zlínskym podnikateľom Michalom Redlom ovplyvňovať zákazky na pražskom dopravnom podniku. S Redlom vytvorili organizovanú skupinu, ktorá v podniku postupne obsadila kľúčové pozície.

Celkovo polícia obvinila trinásť ľudí, z čoho jeden – Petr Adam – podľa informácií Mladej Fronty Dnes v pondelok zomrel. Podľa predbežných informácií šlo o samovraždu.

Adam sa v apríli snažil ovplyvniť zákazku na dodávku IP kamier a rádiostaníc Tetra cez úplatok pre člena dozornej rady dopravného podniku. Člen dozornej rady však obálku so stotisíc korunami odniesol na políciu.

Jedným z dosadených obvinených bol aj ekonomický riaditeľ slovenského pôvodu Matej Augustín.

Augustín počas prvej Ficovej vlády viedol železničnú spoločnosť Cargo Slovakia. Z postu bol odvolaný po roku, keď spoločnosť vykázala za jeho pôsobenia stratu 127 miliónov eur.

Počas Radičovej vlády pôsobil ako projektový manažér na ministerstve zdravotníctva a počas Ficovej vlády v roku 2013 zas ako hlavný poradca na úrade vlády. V roku 2016 pracoval aj pre oligarchu Vladimíra Poóra. Proti jeho zvoleniu boli v roku 2019 viacerí členovia dozornej rady dopravného podniku a aj primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Dosadené vedenie malo ovplyvňovať výberové konania či už s cieľom získať zákazky pre spriaznené firmy, alebo s cieľom vymáhať od firiem úplatok za pridelenie zákazky.

Úplatky v hodnote státisícov českých korún si pýtali v hotovosti. Od spoločnosti Nové Holešovice Development mal Augustín podľa Českého rozhlasu spolu s Hlubučkom požadovať až päť miliónov korún za získanie zákazky pri revitalizácii okolia metra v mestskej časti Praha Holešovice. Zapletený mal byť aj bývalý riaditeľ dopravného podniku Martin Dvořák.

Celkovo čelí obvineniu trinásť ľudí za zosnovanie zločineckej skupiny, branie úplatku, alebo vymáhania úplatku.

Skupina sa o vymáhaní peňazí a o ich delení dohadovala v dvoch konšpiračných bytoch, pričom jeden z nich sa nachádzal neďaleko centrály NCOZ. Členovia skupiny komunikovali medzi sebou pomocou zašifrovaných aplikácií, z odposluchov v konšpiračných bytoch polícia zistila, že sumy pre jednotlivých členov a názvy firiem si písali a ukazovali na tablete a následne ich zmazali.

Matej Augustín v roku 2007 na tlačovej konferencii spoločnosti Cargo. Foto – TASR

Odstúpenie ministra školstva a nesvojprávnosť Redla

Kvôli stretávkam s Michalom Redlom oznámil cez víkend odchod zo svojho postu aj minister školstva Petr Gazdík zo Starostov. S Redlom sa stretol na dovolenke a dokonca aj v jednom z konšpiračných bytov.

Kontakt na členov STAN mohol Redl získať aj vďaka svojmu otcovi Petrovi Redlovi. Redl starší stál pri vzniku hnutia STAN v Zlínskom kraji a v minulosti ho aj finančne podporoval zo svojho biznisu v hazardných hrách.

To, že by bol samotný Gazdík zapletený do korupčných káuz, alebo by o nich vedel, však polícia nepotvrdila. Gazdík aj preto zostáva naďalej poslancom v snemovni.

Michal Redl sa väzbe vyhol už na začiatku milénia. Vtedy bol obvinený zo spolupráce s podnikateľom Radovanom Krejčířom, ktorý do predstavenstva spoločnosti Technology Leasing nasadil svojho človeka, ktorý uzavrel zmluvy s fiktívnymi firmami a na ich účty previedol 108 miliónov korún.

Za mreže sa však Redl nikdy neposadil vďaka lekárskemu posudku o jeho vážnom duševnom ochorení. Preň je aj nesvojprávny. Musí napríklad využívať osobného šoféra, povolenie potreboval aj na sobáš a český Deník N zistil, že len pred mesiacom ho súd opäť uznal nesvojprávnym na ďalších päť rokov. O jeho ochorení existujú však závažné pochybnosti.

Na Redla má mať napojenie aj europoslanec STAN-u Stanislav Polčák. V roku 2017 preposielal maily Michalovi Redlovi, v ktorých pražskí členovia STAN žiadali, či by im Polčák neodporúčal vhodných ľudí na pražský magistrát. Polčák to odôvodňoval tým, že mail mu poslal omylom a mal byť určený jeho otcovi, ktorý stál pri zrode strany.

Aktuálne za väzby na Redla pozastavil aj svoje členstvo v strane STAN.

Kauze Dozimeter a prepojeniam na Redla predchádzalo však od októbrových volieb ešte niekoľko podozrení aj obvinení jej popredných členov.

Tie odštartoval kandidát na ministra priemyslu a obchodu Věslav Michalik. Ministrom sa nakoniec nestal pre zahmlievanie informácií o výhodnej pôžičke od cyperskej firmy jeho manželky.

O ďalšiu kontroverziu sa postaral prvý podpredseda a bývalý poslanec Jan Farský. Po opätovnom zvolení do snemovne oznámil, že získal prestížne štipendium na univerzite v Oregone a odchádza na polročnú stáž, pri čom si chcel ponechať poslanecký mandát. Po vnútrostraníckej diskusii sa nakoniec mandátu vzdal.

Pred pár týždňami oznámila polícia aj obžalobu člena predstavenstva strany Martina Půtu. Ten mal zobrať úplatok v hodnote stoviek tisícov korún v súvislosti s rekonštrukciou Kostola svätej Márie Magdalény v Liberci. Půta obvinenia odmieta.

Prežijú Starostovia kauzy?

„Kauzy starostov už nie sú okresný prebor, ale liga majstrov organizovaného zločinu,“ prirovnával bývalý minister priemyslu za ANO Karel Havlíček, ktorý volá po odstúpení Víta Rakušana z postu ministra vnútra. To by však po Gazdíkovej rezignácii značne oslabilo nielen STAN, ale aj celú vládnu koalíciu.

Podľa politológa Lubomíra Kopečka z Masarykovej univerzity v Brne však na to nie je dôvod. Podľa zatiaľ dostupných informácií nemal Rakušan pred zásahom o trestnej činnosti Hlubučka potvrdené informácie.

„Samozrejme, nesie politickú zodpovednosť, ako strana v túto chvíľu funguje aj vzhľadom na tú kauzu. Kľúčová osoba je Petr Hlubuček, ktorý je v tejto chvíli mimo štruktúry strany, prišiel o všetky funkcie a má pozastavené aj členstvo v strane. V rámci toho, že tu prebieha policajné vyšetrovanie, nevidím dôvod na to, aby sa to spájalo s osobou ministra vnútra, ktorý do toho nemôže zasahovať,” tvrdí politológ.

„Bolo by divné, keby túto kauzu opozícia nevyužila. Na druhej strane líder opozície Andrej Babiš  je už roky trestne stíhaný a žiadnu zodpovednosť zatiaľ nevyvodil,“ dodáva.

Hoci teraz Starostovia prechádzajú v súvislosti s kauzami personálnou aj voličskou krízou, podľa Kopečka to nemusí znamenať koniec strany, a tým pádom ani veľké ohrozenie vlády Petra Fialu.

„Je potrebné vnímať, že Starostovia nie sú založení na jednom politikovi. Aj keby Vít Rakušan odstúpil, čo sa zrejme nestane, na fungovanie strany by to nemalo taký vplyv ako napríklad na ANO, alebo vaše OĽaNO. Vyvodenie personálnej zodpovednosti Babiša alebo Igora Matoviča na Slovensku by mohlo znamenať zánik strany,“ dopĺňa Kopeček.

Dopad hlavne na komunálne voľby

Vymenované kauzy môžu „strane skautov“ výrazne poškodiť aj v jesenných komunálnych voľbách, kde zvykli mať Starostovia ako hnutie lokálnych politikov veľkú podporu naprieč krajinou.

Podpora STAN od vyplavovania káuz celoštátne klesá, čo bude mať podľa politológa Kopečka negatívny vplyv na výsledky komunálnych volieb vo veľkých mestách vrátane Prahy.

„STAN môže mať problém, zvlášť pokiaľ kandiduje vo veľkých mestách samostatne, v nich nemusí ani len prekročiť päťpercentnú hranicu. Problém to však nemusí byť v Brne, kde kandidujú v koalícii s KDU-ČSL (kresťanskí demokrati), a hoci čakáme horší výsledok, nemusí byť fatálny,“ približuje Kopeček.

Kauzy podľa neho nemusia mať takmer žiaden vplyv na voličské preferencie v menších obciach a mestách, kde hrá dôležitejšiu úlohu väzba na kandidáta, než na jeho stranícku príslušnosť.

Ďalším z problémov je personálne obsadenie strany a fakt, že kauzy sa týkajú väčšiny známych tvárí strany. Odstúpenie Gazdíka môže oslabiť aj vládnu koalíciu Starostov, Pirátov a Spolu.

„Je otázne, akým spôsobom dokáže strana nájsť náhradu za ministra Gazdíka, ktorý odstupuje. Personálna kapacita strany nie je zvlášť veľká, hlavne je postavená na komunálnych politikoch a je otázka, čo to s ňou urobí z hľadiska vnútornej jednoty, keďže postupne stráca väčšinu vedenia,“ hovorí politológ Kopeček.

Ako o možných náhradách za Gazdíka sa hovorí o senátorovi Jiřím Drahošovi, ktorý stál v posledných prezidentských voľbách proti Milošovi Zemanovi a viedol Českú akadémiu vied.

Podľa politológa bude dôležitým faktorom aj prezident Miloš Zeman, ktorý môže brzdiť menovanie Gazdíkovho nástupcu vzhľadom na to, že nie je voči vládnucej koalícii pozitívne naladený. Dôvod navyše by sa pridal, ak by išlo o jeho rivala z prezidentských volieb.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Petr Fiala

Svet

Teraz najčítanejšie